Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
2. oktoober 2016, 08:30

Tahad olla õnnelik? Aga palun!

Sa tahad olla õnnelik ja muretu nagu laps? Aga miks mitte!

Kui see veel nii ei ole, võib juhtuda, et oled endale külge pookinud harjumused, mis rõõmsale meelele sugugi kaasa ei aita. Olgu selleks siis asjadega viivitamine, negatiivne enesehinnang või see, et sa ei anna vaimule puhkust. Kõik eelnimetatud ja veel mitmed teisedki pärssivad harjumused alandavad su potentsiaali olla õnnelik.

Viivitamine

Aiatööde edasilükkamine, meilidele vastamise asemel neile lipukeste märkimine jms ei tundu esialgu suure probleemina. Aga iga kord kui lükkad edasi tegemisi, mida võiksid kohe lõpule viia, tekitad sa nö võitluse ja põgenemise olukorra. Selline seisund tekib sageli siis kui oled stressis. Iseenesest ei jää viivitamise tõttu sinu elu seisma aga alateadlikult ajendavad tegematajätmised sinus stressi ja ärevust. Sa oled pinges nii vaimselt kui füüsiliselt ja ei naudi elu ega olemist nii nagu võiksid.

Negatiivne enesehinnang

Endast negatiivselt mõtlemine ja rääkimine annab märku kui terve oled sa emotsionaalselt. Kui sul on madal enesehinnang, lood sa iseendale nö sisemise tögamise. Kui aga hakkad teadlikult märkama, mis mõtted on su peas ja lisad sellele positiivse suhtumise, muutub negatiivne hoiak mõttetuks. Enamik inimesi ei tunne negatiivset enesesse suhtumist aga alati ära ja toidavad seda kurja looma seni, kuni ta kontrolli alt väljub. Kriitilistele mõtetele fokuseerimine ainult avardab neid ja hoiab neid meie läheduses.

Meelerahu puudumine

Sinu meel sisaldab uskumatus koguses informatsiooni ja on võimsam kui arvuti. Kui aga annad sellele liiga palju ülesandeid, lülitad sa välja meelerahu. Mitmetele asjadele korraga mõtlemine ja keskendumine genereerib ärevustunnet. Oma vaimu proovilepanek väikestes kogustes on tervislik aga sellega minnakse sageli liiale. Mõtete üleküllus väljendub füüsilistes sümptomites nagu puperdav süda ja lühenenud hingetõmbed. Lõpptulemusena võid langeta unetuse, seedehäirete ja teiste stressiga seotud tüütuste küüsi.

Kui sa tahad kasvatada oma võimalusi olla õnnelik, ära viivita ja lõpeta tegemised õigeaegselt. Samal ajal lõpeta oma sisemise negatiivse mina toitmine. Märka mida sinu sisemine hääl ütleb, ole positiivne ja lase kriitilistel mõtetel minna. Ära koorma oma meelt, anna sellele puhkust ja peagi märkadki, et oled juba oluliselt õnnelikum!