Jalgrattaga sõit teeb su õnnelikumaksFoto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
4. oktoober 2016, 16:30

LIIGU TERVISEKS: loe, millised on liikumise kuus üllatavat kasu tervisele

Värsked uuringud kinnitavad, et isegi väikeses koguses füüsilist aktiivsust võib kehas vallandada kümneid kasulikke muutusi.

Kui sa oled üks paljude seast, on sul ilmselgelt vähe motivatsiooni enese regulaarseks liigutamiseks. See on aga halb, sest järjest rohkem uusi uuringuid näitab, et on palju mõjuvaid põhjuseid, miks end liigutama hakata. Ole sa siis kui vana, haige või rase tahes, kirjutab Time ja toob välja treeningute seitse üllatavat kasu tervisele.

See mõjub hästi su ajule. Regulaarne liigutamine on seotud madalama depressioonitaseme, parema mälu ning tõhusama õppimisvõimega. Uuringud näitavad ka, et just treenimine on parim viis ennetada või edasi lükata Alzheimeri tõbe. Teadlased ei tea täpselt, miks kehaline koormus muudab ka aju struktuuri ja funktsioone, kuid nad on märganud, et kehaline liikumine parandab verevoolu ajus ning võimaldab isegi uutel ajurakkudel tekkida.

See teeb su õnnelikumaks. Lugematud uuringud näitavad, et paljud liikumisviisid, näiteks jalutamine ja jalgrattasõit, teevad inimese enesetunde paremaks ja võivad leevendada isegi depressiooni sümptomeid. Füüsiline koormus vajutab ajus paljude kemikaalide tekke, tänu sellele leevendub valu, tuju muutub helgemaks ning stress väiksemaks.

See aeglustab vananemist. Regulaarne füüsiline aktiivsus võib su eluiga pikendada kuni viis aastat, uuringute andmeil aeglustab mõõduka intensiivsusega kehaline koormus rakkude vananemist.

Su nahk näeb parem välja. Liigutamine parandab naha verevarustust, varustades seda nii vajaliku hapniku ja toitainetega. See parandab naha tervist ja aitab ka haavadel kiiremini paraneda.

See aitab toibuda tõsistest haigustest. Ka jõuline intervalltreening võib olla soovitav kroonilisi haiguseid põdevatele inimestele, näiteks 2 tüüpi diabeeti põdevatele südamepuudulikkusega inimestele. See teadmine on uus, sest aastakümneid teatud haigustega inimestele seesugust treeningviisi ei soovitatud. Nüüd on seis aga vastupidine. Näiteks, hiljaaegu analüüsisid teadlased üle 300 kliinilise uuringu ja leidsid, et inimesed toibusid tänu treeningutele insuldist paremini.

Su kehas väheneb rasvarakkude arv. Keha kasutab nii süsivesikuid kui rasvu energiaallikana. päras järjekindlat aeroobset treeningut on keha aga võimeline rasvu tõhusamalt põletama, seda tänu organismi lisanduvale hapnikule. Nii väheneb kehas ka oht põletike tekkeks.