Kui näed mõne maitsva söögi pilti, tekib tahtmine ka ise süüa.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. oktoober 2016, 13:13

10 igapäevast olukorda, mis panevad su õgima ka täis kõhuga

Söömine valmistab ainult rõõmu, eriti, kui seda teha tõesti siis, kui kõht on päriselt tühi. Kuid mõnikord tekib söömistung ka siis, kui nälga ei ole. Ning see toob kaasa ülesöömise ja lõpuks ka kaalutõusu.

Kui selliseid olukordi ära tunda, on võimalik ka ülesoomist vältida, kirjutab Cosmopolitan ning toob välja kümme igapäevast olukorda, mis panevad su õgima ka siis, kui su kõht on tegelikult täis.

1. Kui sa teed tihedat mõttetööd. Pingsalt tööd tehes saadab aju kehale näljasignaali ning magu annab söögivajadusest märku ka siis, kui kalorid ei ole tegelikult kulutatud. Kui soovid, et sellist asja ei juhtuks, liigu regulaarselt – see tegevus suunab verest toitaineid ka ajju ning nii ei teki juhuslikku tungi süüa.

2. Sa tegelesid viimase söögikorra ajal saja muu asjaga. Kui sa ühe käega sööd, teisega sirvid Facebooki, ei saa aju täielikult toitu töödelda. Et ülesöömist vältida,  keskendu toidule ja söö teadlikult. Eemalda söögilauast kõik segajad ning pärast söömist võta väike hingetõmbeaeg – selleks, et keha jõuaks ajule saata signaali täis kõhust, kulub 20 minutit.

3. Sa vaatad eriti põnevat või kurba filmi. Uuringud näitavad, et kiire tegevus ekraanil või ka pisaraid kiskuv tegevus seal paneb su keha vajama kaks korda rohkem kaloreid. Kui sa tunned teleka ees nälga, peleta seda eelnevalt valmis seatud suupistetega, selmet õgida ühekorraga terve kott krõpse.

4. Sa näed midagi eriti maitsvat. Inimesed tunnevad nälga, kui näevad toitu. Söö regulaarselt ja hoia pea selge!

5. Su kehakell ütleb, et sa pead sööma. Kui sa oled harjunud regulaarselt sööma, siis hoia kellaaegadest ka kinni ning söögikordade vahel turguta keha tervislike vahepaladega.

6. Sa võtad napsu. Kuigi alkohol sisaldab palju kaloreid, suurendab see ka keha soovi süüa rohkem. Napsusena on ka enesekontroll nõrgem ning nii hakkadki ügima. Selle vältimiseks varu napsuõhtuteks tervislikku toitu.

7. Su köök on sassis. Segamini köök võib suurendada tundi suupistete järele. Hoia kodu korras!

8. Sa pole vett joonud. Kui keha vaevleb veepuuduses, saadab ta ajju näljasignaali. Hoia klaas vett alati käepärast ja rüüpa vett ka enne iga söögikorda.

9. Sa oled väsinud või stressis. Õpi lõõgastuma!

10. Sa sõid täna juba midagi ebatervislikku. See tekitab nõiaringi – söö tervislikult!