Uudised

Onkoloog: "Vähktõve varajane avastamine sõltub inimese suhtumisest iseendasse" (8)

LISA KOMMENTAAR

Veljo4. august 2018, 19:04
Mul kah jama. Kõht on asja eest, teist taga sageli lahti, mõnikord aga nii "uimane", nagu üldse kõhupress ei töötaks. Kõht pungis ja ettevõlvunud õhtuks (hommikul mitte väga), neelamisel tunne, et toit ja eriti tablett ei lähe alla, jaksu ja energiat pole. Perearst arvas, et see on ärritunud soole sündroom. Elame-näeme... Ah et miks ma seda siin kaeban, mitte arstile? Ei saanud ju saatelehte. Ega ei taha kah neid kolo - ja gastroskoopiaid läbi teha. usun perearsti, Peab ju arsti uskuma...
Vähk17. oktoober 2016, 13:37
Ei ole nõus artikli pealkirjaga. Meedia on täis neid artikleid, kus kutsutakse inimesi üle kontrollima enda tervist - nt naisi rinnavähi varajaseks avastamiseks.... "Rinnavähi sõeluuringusse oodatakse tänavu naisi sünniaastatega 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966" Kas noorematel ei esine rinnavähki? Kas naised teavad tõsiasja, et väiksemate rindade puhul, kui rasvkudet eriti pole ja rinnad nn "tihked", siis mammograafia ei pruugi midagi avastada ega näidata? Seda ütles mulle onkoloog ise, kui ma jõudsin tema juurde juba rinnvähi 3. staadiumiga... Eelnevalt sai tehtud mitu ultraheli, mille diagnoosiks oli tsüst rinnas. Mammograaf lasi teha pildid, mis midagi ei näidanud. Mammograaf ise ei vaenud isegi mitte mu rindu vaatama, vaid tugines ainult pildi materjalist. Tema soovitus oli, et kui tsüst suuremaks läheb, tulge tagasi, võtame vedeliku välja. Pool aastat hiljem tõesti oli "tsüst" suuremaks läinud, kui ma uuesti perearsti poole pöördusin. Sealtmaalt siis saatekiri onkoloogi juurde, kes koheselt lasi teha MRT ja biopsia ning tulemus rinnavähk ja keemiaravi. Ühesõnaga: palju sõltub ka siiski arstist, kelle juurde satud. Mõni teeb oma tööd nagu liinitööd ning ei süvene. Üldjuhul inimesed usaldavad arsti. Minule ütles mammograaf: "Teie rinnad on korras". Ja palju sõltub ka perearstist. On perearste, kes keelduvad põhimõtteliselt saatekirja andmisest, kuna kaebused ju puuduvad. Soovitan naistele mitte leppida ainult mammograafia tulemustega, sest see ei ole 100% kindel tulemus.
Vähk17. oktoober 2016, 13:39
Vabandan trükkimisel tekkinud vigade pärast! :)
JUHAN11. oktoober 2016, 11:52
Milleks ainult hoolimatut patsienti süüdistada? Eneseõigustuseks? Mitte ainult haige enda suhtumisest vaid veelgi enam arstde ülipikkadest järjekordadest ning ka nende kompetentsusest. Minu vend suri eesnäärmevähki. Tema oli selline, kes külastas regulaarselt oma perearsti. Kui tal esimesed vaevused tekkisid, pöördus ta kohe arsti poole. Kuid arstid kahjuks ei taibanud. Et kui analüüsid olidki kehvad, siis öeldi. et tule muudkui poole aasta pärast tagasi, eks siis vaatame, kuidas lood on. Ja nii mitu korda järjest. Kaduma läks hinnaline aasta või enamgi. Ja kui ta sai lõpuks suunamise pealinna, tuli sinnagi numbrit kuude viisi oodata. Kui siis lõpuks õige spetsialisti ees seisis ja see vajalikud uuringud oli teinud, laiutas see vaid käsi ja ütles traditsioonilise lause;"Hilja, peremees!" Et kus sa varem olid? (turakate käes ja järjekordades oli!), Pealinna onkoloog nentis, et tegu oli juba neljanda, viimase staadiumiga, kus siirded olid juba üle kogu keha luudes laiali. Keemiaravi muidugi tehti, kuid hilja mis hilja. Mõne aasta pärast oli ikkagi minek.
11. oktoober 2016, 11:35
Kui sul see 2 aastat on olnud siis vaevalt see vähk on, selle aja jooksul oleks see juba tõsisemaks läinud
......11. oktoober 2016, 10:10
Perearstil on alati kõik analüüsid isegi siis kui surm vikatiga selja taga seisab
lauri11. oktoober 2016, 09:53
meie perearstisüsteemis on ikka väga raske saatekirja saada eriarstile. Tuttava 36 aastase mehe näitel. Tal oligi pidevalt paha olla ja väsimus ja iiveldus jne. Perearst ütles et ju närvidest ja ületöötamisest. kuna vereproovid ja muud analüüsid olid korras. Kui asi lõpus nii hulluks läks ise tasulisse ja avastati soolevähk. Fakt on see et nooremaid inimesi ei saadeta eriti uuringutele kui ise konkreetselt ei nõua.
G11. oktoober 2016, 11:22
Nii on jah. Mul on sooleprobleemid, iiveldamine, halb olla, väsimus ja kerge palavik juba 2 aastat. Vereproovid olid korras ja perearst ütles, et kujutan seda endale ette.