Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
12. oktoober 2016, 13:41

Suitsupriiks soovib saada 840 klassitäit lapsi (4)

Tervise Arengu Instituudi ennetusprogrammis Suitsuprii Klass osaleb sel aastal 840 klassi kokku 13 729 õpilasega üle Eesti. Eelmisel aastal osales ennetusprogrammis 911 klassi, neist suitsupriina püsis 84 protsenti.

„Õpilaste tubakast eemale hoidmiseks ei kasutata Suitsuprii Klassi programmis hirmutamist ega järelevalvet, vaid soovitavat käitumisviisi ehk tunnustatakse mittesuitsetamist,“ selgitas Tervise Arengu Instituudi spetsialist Minni Saapar. “Programmil on ka sotsiaalne mõõde – soovime rõhutada osalejate isiklikku vastutust ja tõsta klasside ühtekuuluvustunnet võimaldades neil koos ühise eesmärgi nimel tegutseda.“

Ennetusprogrammis osalevad 4.-9. klasside õpilased. „Ühiselt allkirjastatakse klassi leping, millega iga õpilane lubab jääda vähemalt kogu programmi perioodil, oktoobrist märtsini, tubakavabaks. Lisaks suitsetamisele ei tohi tarbida ka muid suitsuvabasid tubakatooteid ega teha vesipiipu või e-sigaretti,“ selgitas Saapar.

Programmi kuulub ka vaheülesande lahendamine. See ei ole kohustuslik, kuid see on lisavõimalus auhinna võitmiseks. Vaheülesandeks on lühivideo „Mida ägedat saab teha suitsetamise asemel“ tegemine.

Kõikide suitsupriiks jäänud klasside vahel loosib Tervise Arengu Instituut programmi lõppedes ehk aprillis välja 30 rahalist preemiat suurusega 270 eurot, mis on mõeldud matka, ekskursiooni või muu klassiürituse korraldamiseks.

2014. aasta koolinoorte tervisekäitumise uuring näitas, et elu jooksul on proovinud ükskõik millist tubakatoodet (sigaret, e-sigaret, huuletubakas, vesipiip) 20 protsenti 11aastastest, 49 protsenti 13aastastest ning 72 protsenti 15aastastest. Igapäevaselt tarvitab ükskõik millist tubakatoodet 4 protsenti 13aastastest ning 10 protsenti 15aastastest. Poiste keskmine vanus esmakordsel suitsetamisel on 11,9 ja tüdrukutel 12,2 aastat, kuid trend on, et suitsu proovimist alustatakse järjest hilisemas eas.

Ennetusprogrammi viiakse Eestis läbi 15. korda.