KurkumFoto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
12. oktoober 2016, 16:00

Kuus tõbe, mida aitab edukalt ravida ka kurkum (7)

Kurkum on üks enimuuritud vürtse maailmas. Küllap on põhjus sellest, et seda võimast vürtsi on tervise huvides ära kasutatud juba iidsetest aegadest saati ning teadlased soovivad teada selle vürtsi tegelikku mõju tervisele.

Teadlaste sõnul peituvad kurkumi tervistavad omadused selles sisalduvas kurkumiinis – võimsas antioksüdandis, mis teeb kehale palju head, kirjutab Healthy Life Tricks. Igatahes -  kurkum on maitseaine, mida võib panna peaaegu iga toidu sisse ning kõrvaltoimeid ei esine.

Ning kui teil esinevad järgmised tõved, võiksite kaaluda kurkumi lisamist oma igapäevasele toidulauale – teadlased on kurkumi mõju neil juhtudel kindlaks teinud.

·            Kõikvõimalikud põletikud. Kurkum toimib paremini kui paljud põletikuvastased ravimid. Põletike vastu tasub aga võidelda, sest krooniline põletik on sageli vähktõve põhjustajaks. Kurkumil on ka hea antibakteriaalne toime.

·            Trombid ja valu. Kurkum on suurepärane asendaja aspiriinile. Kui viimane võib kahjustada mao limaskesta ja põhjustada seedimisprobleeme, siis kurkum hoiab vereliistakuid kokku kleepumast ilma teiste oluliste hädadeta. Ka on kurkum sama efektiivne valuvaigisti, kui aspiriin ja ka paljud teised apteegiletilt leitavad.

·            Kõrge kolesterool. Enamasti kasutatakse kolesterooli kontrolli alla saamiseks statiine. Kuid tasub meeles pidada, et vere kolesteroolisisaldus on kergesti juhitav ka läbi dieedi, igatahes tasub kurkumit oma toidu sisse panna. Kasvõi natukene, juba sellest on kasu kolesteroolitaseme alandamisel.

·            Diabeet. Kurkum on palju tõhusam glükoositaseme alandaja veres kui nii mõnigi diabeediravim.

·            Vähktõbi. Kurkumiinist võib olla kasu vähktõve tõrjumisel, samuti on täheldatud selle mõju muutmaks mitmeid vähiravimeid tõhusamaks.

·            Depressioon. Jah, see vürts on võimsam, kui paljud depressiooniravimid.