Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. oktoober 2016, 16:08

HÜVA NÕU: kuidas sügisel tervise eest hoolt kanda (2)

Sügisel päevad lühenevad ja elutempo aeglustub. See on küpsemise, viljade noppimise ja tallele paneku aeg, ettevalmistus talveperioodiks.

Vaimses plaanis tähendab see kokkuvõtete tegemist, meenutamist ning vanast ja liigsest loobumist. Jätkuvalt on oluline positiivne ellusuhtumine ja hingerahu. Nii nagu puud ja põõsad langetavad sügisel oma tarbetuks muutunud lehed, peaks inimene lahti saama tarbetutest ambitsioonidest ja kasututest emotsioonidest hinges. Sellele aitab kaasa helduse arendamine – kinkige, annetage ja loobuge. Sügis lubab aduda seda, mis on meie elus tõeliselt väärtuslik.

Kui ilm vähegi lubab, minge metsa või parki ja nautige sügisest värvi­kirevust. Kasulik on õhtuti varem magama minna ja hommikul varem tõusta.

Toitumist kohandage selliselt, et organismis tugevneks vastupidavus. Sügisene vitamiinirikkus aitab sellele kaasa. Sööge rohkem haput ja mõrumaitselist toitu. Sobivad tera-, aed- ja kaunviljad, päevalille- ja linaseemned, pähklid, pirnid, ploomid ja seened.

Et seedimine kõigega toime tuleks, piirake toortoitu, mis sobis suurepäraselt suveaega, teisest küljest aga vältige raskeltseeduvaid praetud toite.

Hingamisteed kaitsva profülaktilise vahendina võib aeg-ajalt süüa keedetud või küpsetatud pirne ingveri ja meega. Ärritava köha korral lõigake pirnil südamik välja ja pange selle asemele lusikatäis mett. Seejärel hautage pirn pehmeks ja sööge paar sellist pirni päevas.

Külmetuse korral aitavad küüslauk, pärnaõietee, vaarikas ja värske ingver. Valutavaid liigeseid ravib paju ja saare koor, soopihla juurikas viinaleotisena, angervaksa lehed, kanarbiku ja kuldvitsa ürdid.

Et töödest vintsutatud liigesed ja lihased öösel paremini välja puhkaksid, on hea õhtul enne magamaheitmist end pisut mudida. Lihtsamad, kuid tõhusad võtted on patsutamine, pühkimine ja väikeste ringikestega hõõrumine. Alustatakse ülevalt ja liigutakse järk-järgult allapoole, haigemate kohtade juures pikemalt peatudes. Samaaegselt võib haigeid kohti sisse määrida. Kui tuul ja külm sügisel kontidesse poevad, on suur abi ka saunas käimisest ja vihtlemisest.