PantherMedia 16647694 Man Looking At Pimple On ForeheadFoto: Andriy Popov
Keha
13. oktoober 2016, 15:04

7 müüti vistrikute kohta, mida sa ei peaks uskuma

Ei, see ei ole see rasv pitsal, mis vistrikke põhjustab. Women's Health palus New Yorgi dermatoloogil Hadley C. Kingil tuua välja kõige levinumad aknega seotud müüdid ja need ümber lükata. Punnidest vaba naha nimel tasuks kas meesterahval nendega kursis olla, sestap vahendab lugu algallika vennasväljaanne.

Müüt 1: vistrikud on teismeliste probleem

Millal ja kuidas akne kellelgi avaldub, on väga suures osas geneetiliselt määratud. Paljudel on see vaid teismeaastatel, samas on hulk inimesi, kel on akne täiskasvanuna. Rahvusvahelise nahainstituudi teatel lausa 40-55% 20-40-aastastest.

Müüt 2: pead sagedamini nägu pesema

Õnnetuseks ei ravi tihedam seebitamine su aknet. Aknel on hulk põhjuseid, näiteks hormoonid, stress ja geenid – ja neid juba maha ei pese.

Muidugi on oma osa ka bakteritel ning samuti võivad aknet ägedamaks muuta poore ummistavad nahatooted. Nende puhul on näopesu abiks, aga tavaliselt pole tegu ainsa akne põhjusega.

Müüt 3: päike klaarib punne

Väites, et päike ravib aknet, puudub tõde.

Päike kahandab meie nahas olevat immuunsüsteemi, mis ei ole üldiselt hea, kuna seda süsteemi on vaja kaitseks põletike ja nahavähi vastu. Pluss veel see, et liiga palju päikest tekitab kortse ja pigmendilaike. Ent kui tegu on sellise nahaprobleemiga nagu ekseem või psoriaas, siis võib päike ajutist leevendust pakkuda.

Müüt 4: rasvase toidu söömine tekitab aknet

Üldiselt pole see tõsi, kuid eelsoodumusega inimestel võib see akne puhul rolli mängida.

Mitte rasvakiht pitsal ei põhjusta aknet, vaid sellise toidu põletikega seotud omadused. Dermatoloogide teatel võivad aknet süvendada kõrge glükeemilise indeksiga toidud. Põhjuseks nende mõju meie sisesekretsioonisüsteemile ja hormoonidele.

Müüt 5: mustad täpid on pooridesse kinni jäänud mustus

Kui karvanääpsus moodustuvad rasu ja naharakud, siis võid saada musti või valgeid täppe.

Mustad täpid on avatud, nii saavad punni suletud ained oksüdeeruda ja tekib nahale musta värvi täpp. Kui poor on suletud – ja sisu ei saa oksüdeeruda – siis tekib valge täpp.

Mustadel täppidel pole mingit pistmist mustusega: tegu on oksüdeerunud keratiiniga, ühe naha peamise koostiosaga.

Müüt 6: punnide pigistamine pole midagi halba

Üldiselt on see kohutav mõte.

Vistriku pigistamisega tekitatav trauma loob olukorra, kus vigastatud kohta pääseb rohkem baktereid ja põletik suureneb. See teeb punni hullemaks ja paranedes võib jääda sellest jälg.

Punni pigistamine võib anda häid tulemusi siis, kui see on küpsenud ega ole põletikuline, valulik või punane.

Müüt 7: akne läheb enne paranemist halvemaks

Võimalik, et sa oled kuulnud väidet, et uus aknevastane nahahooldus ongi selline, et akne näeb enne paranemist tegelikult hullem välja kui algselt. See väide ei ole tõene, kuid mõnede retseptiravimite puhul võib seda esineda.