Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
14. oktoober 2016, 09:55

Kõrva-nina-kurguarstid harjutasid rahvusvahelisel seminaril uusi ravimeetodeid

Ida-Tallinna Keskhaiglas toimus möödunud nädala lõpus ainulaadne seminar, mille käigus harjutasid kõrva-nina-kurguarstid Eestist, Soomest, Lätist ja Venemaalt  oma ala tippude juhendamisel erinevaid kõriga seotud protseduure.

Hääle ja kõriga seotud mured on Eestis üsna levinud. Hääle kähedus, väsimine, katkemine ja häälekõrguse muutused on ühed näited sagedasematest kaebustest. Pidevad probleemid häälega viivad aga tihti selleni, et hakatakse vähem rääkima, köhatatakse tihti või hakkab see lauljatel igapäevatööd segama.

Pööramaks tähelepanu kõriga seotud kaebustele, korraldas Ida-Tallinna Keskhaigla dr Kristel Kallingu eestvedamisel koostöös Helsingi Ülikooli Haigla ja Soome Larüngoloogide Seltsiga praktilise tööseminari, mille käigus omandasid arstid kahe päeva jooksul mitmeid olulisi teadmisi ja näpunäiteid kõriga seotud protseduuride kohta.

Kui esimene seminaripäev keskendus eeskätt teoreetilisele poolele, siis teiseks päevaks oli protseduuride harjutamiseks moodustatud neli töötuba ning kõik said erinevaid protseduure juba oma kätega läbi teha ja seda vägagi autentsel materjalil.

Inimesed jaotati rühmadesse ning päeva lõpuks läbis iga rühm kõik neli töötuba. Esimeses toas harjutati kõri dissektsiooni ehk kasvajat sisaldavate kudede ja lümfisõlmede eemaldamist kaelapiirkonnast, teises toas mikroskoopilisi kõriga seotud operatsioone, kolmandas häälepaelte augmentatsioone ning viimases kõrivalendiku balloondilatatsioone ehk häälepaelte tasandi ja selle kohal olevate struktuuride mehaanilist laiendamist ballooniga.

Seminari eestvedaja, Ida-Tallinna Keskhaigla kõrva-nina-kurguhaiguste vanemarsti dr Kristel Kallingu sõnul võis kohtumise vägagi kordaläinuks lugeda. „Seminari eesmärk on näidata kõigile osalejatele uusi ja efektiivseid ravimeetodeid kõripiirkonna ravis. Mina isiklikult jäin kahepäevase seminari sisu ja läbiviimisega väga rahule ning sama väljendasid ka teised korraldajad, osalejad ja sponsorid,“ selgitas dr Kalling.

Arvestades seminari vajalikkust, ainulaadsust ja edukust on Kristel Kallingu sõnul ka tulevikus sarnaste ürituste korraldamine plaanis. Ürituse olulisust ja professionaalsust peegeldab ka see, et seminar saab rahvusvaheliselt kajastatud ajakirja ENT and Audiology News november-detsember numbris.