Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
17. oktoober 2016, 10:40

APTEEKER ANNAB NÕU: Kuidas võidelda valuga?

Olgu valu terav ja torkiv või tuim ja näriv – ebameeldiv on see igal juhul. Ehkki valu on keha kaitsereaktsioon, viib valu kannatamine organismi stressiseisundisse, seega tuleks valu vastu kohe võitlema asuda, kirjutab Apotheka proviisor Liis Kruus.

Valu on haiguste tüüpiline ja oluline sümptom, see on sagedaseim põhjus, mis viib arsti poole pöördumiseni. Eristada võib ägedat ja kroonilist valu. Äge valu lõppeb tavaliselt kiiresti pärast tekkimist või pärast valuvaigistite võtmist.

Äge valu tekib näiteks operatsiooni või trauma järgselt, sellisele valule on iseloomulik pulsi kiirenemine ja südame löögimahu suurenemine. Selline valu sunnib inimest puhkama, olles seega organismi kaitsev tegur. Äge valu võib üle minna ka krooniliseks valuks. Krooniline valu kestab kauem kui on oodatav aeg paranemiseks või on seotud süveneva kroonilise haigusega. Kroonilise valuga võivad kaasneda lisasümptomid, näiteks masendus, unehäired või aktiivsuse langus. Niisugune valu võib ravile alluda halvasti, mõjutades igapäevaelu ja pärssides sotsiaalset aktiivsust.

Erinevad valud

Peavalu on seotud erinevate veresoonte ja närvide ärritusega ajus. Peavalu on kõige levinum valuga apteeki pöördumise põhjus. Enamike peavalude korral on tegemist pingetüüpi valuga, mis on esile kutsutud stressist ja pingelisest olukorrast või hoopiski pingelangusest. Pingetüüpi peavalu allub üldiselt hästi valuvaigistitele, sellise valu ennetamiseks tuleb vältida stressi ja püüda pingeid maandada.

Migreen on teine sage peavalu põhjus. Migreeni korral võib kaasneda iiveldus, oksendamine, nägemishäired. Valu on pulseeriv ja koondub tihtipeale ühele poole pead. Valu on enamasti keskmise tugevusega või tugev.

Kergema hambavalu leevendamiseks sobivad käsimüügiravimid. Kui tegemist kaariese, hambajuure- või närvipõletikust tingitud valuga, on kindlasti vajalik esimesel võimalusel arsti juurde pöörduda.

Kurguvalu sagedasem põhjus on viirushaigus, mille esimesed sümptomid on kratsimis- ja kipitustunne kurgus ning valu neelamisel. Viirusest põhjustatud kurguvaluga kaasneb tavaliselt ka nohu ja köha. Angiin on kurgumandlipõletik, millega kaasneb tavaliselt ka palavik ja külmavärinad. Kurguvalu leevendamiseks sobivad erinevad kurgukommid, imemistabletid, kurgupihustid, siirupid ja tilgad ning samuti ka suukaudsed lokaalselt valu vaigistavad tabletid. Apteegis on lai valik ka looduslike toimeainetega vahendeid. Väga hästi võivad mõjuda kareda ja valusa kurgu korral näiteks astelpajuõli sisaldavad tooted.

Liigesevalu annab endast märku liigesekulumise, liigesepõletiku, reuma, osteoporoosi ja ka tavalise viirushaiguse korral. Kindlalt tuleb selgeks teha valu põhjus. Kergemate põhjuste korral on abi käsimüügiravimitest. Abi võib saada erinevaid looduslikke toimeaineid ning valuvaigisteid sisaldavatest kreemidest ja salvidest. Ka füsioteraapial ja liikumisel on valu vähendamise seisukohast oluline roll. Liigesehaiguste ja eriti just liigese kulumise korral on võimalik abi saada ka glükoosamiini preparaatidest. Tablettidele võiks võimalusel eelistada pigem pealemääritavaid tooteid. Lokaalselt ja suukaudselt manustatava valuvaigisti toimet on artroosipatsientide ravis mitmete uurimustega võrreldud ning leitud, et valutavale kohale määritav diklofenakgeel on valu leevendamisel vähemalt sama tõhus kui suukaudselt manustatav ibuprofeen.

Menstruatsioonivalu korral on üldiselt abi käsimüügis olevatest valuvastastest ravimitest. Abiks on ka soojenduskotid.

Mao ülihappesuse ja valu korral on kasutusel omeprasooli ja pantoprasooli sisaldavad ravimid.

Gaasivalude ja seedeprobleemide korral on abiks simetikooni sisaldavatest kapslitest, näiteks Espumisan Easy suus lahustuvatest graanulitest, hästi toimivad ka piparmündiõli sisaldavad kapslid.

Ootamatute vigastuste korral tuleb esmaabina meeles pidada külma, kõrgema asendi ja sideme olulisust. Lihas- ja liigesevalude korral tuleks tablettidele alati eelistada pigem pealemääritavaid tooteid.

Igale valule oma toimeaine

Valul võib olla sadu erinevaid põhjuseid. Valu põhjus tuleb kindlasti kindlaks teha ja kui valu jääb kestma pikemaks ajaks, tuleb täpsemaks diagnoosiks pöörduda arsti poole. Igale valule ei sobi üks ja sama valuvaigisti, tihtipeale polegi vaja tabletti vaid tulenevalt valust, hoopis sooja või külma kompressi, massaaži või puhkust ja und. Enda jaoks õige abi saamiseks peab alati arstilt ja apteekrilt nõu küsima. Kindlasti tuleb nii arstile kui apteekrile seletada, mis täpselt ja kuidas valutab, milliseid ravimeid kasutatakse ja kas on kaasuvaid haiguseid. See on oluline õige valuvaigisti valimisel ning omavahel mittesobivate ravimite välistamisel.

Kui on siiski vaja valuvastaseid käsimüügiravimeid, siis paratsetamool on esmavalik nõrga ja mõõduka valu korral ning see sobib hästi ka palavikualandajaks. Suur osa nn gripiteedest sisaldavad juba ise tugevas annuses paratsetamooli, mistõttu neid juues eraldi valuvaigistit juurde ei tohiks võtta.

Ibuprofeen on levinuim ja enim kasutatav ravim nõrga ja mõõduka valu korral. Kõrvaltoimed on eelkõige seedetraktiga seonduvad. Samuti peab olema ettevaatlik neeru- ja südamehaiguste korral.

Aspiriinil on valuvastane ja palavikku alandav toime, kasutatakse tänapäeval rohkem verevedeldajana. Oluline on teada, et viimase korral kasutatakse aspiriini oluliselt väiksemas doosis kui valu vaigistamiseks. Aspiriin on vastunäidustatud alla 16-aastastele lastele.

Apteegis on valuvaigistite juures müügil ka paratsetamool koos kodeiini või ka koos kofeiiniga. Kodeiin on nõrk opioidne valuvaigisti, mis omab mõõdukat valuvaigistavat ja nõrka köhapärssivat toimet. Kodeiini võib lühiajaliselt kasutada üle 12-aastastel lastel mõõduka valu raviks, mida teised valuvaigistid, nagu paratsetamool või ibuprofeen üksi, ei leevenda. Kodeiini kasutamisega võib kaasneda hingamise pärssimise oht, seega võib neid ravimeid kasutada ainult lühiajaliselt väikseimas toimivas annuses ja ettevaatusega. Kofeiini käsitletakse kui ravimi valuvaigistavat toimet suurendavat komponenti tänu selle stimuleerivale toimele kesknärvisüsteemis, mis aitab vähendada valuga seonduvat masendust.

Valuvaigistit ei tohi võtta „igaks juhuks“!

Enamik Eestis müügil olevatest valuvaigistitest on saadaval tableti kujul. Ravimi valikul peaks vaatama toimeaine sisaldust ja tablettide koguarvu, sest müügil on paljude erinevate brändide ravimeid, mille toimeaine sisaldus on tegelikult üks ja sama. Seega tasub eelistada soodsamat. Apteegist leiab ka tavalisest kiirema toime algusega ja ägedale valule sobivaid lahustuvaid valuvaigisteid. Suposiidid ehk ravimküünlad on hea valik alla kaheaastaste laste valu ja palaviku korral. Natuke suurematele lastele sobivad kasutamiseks valuvaigistit sisaldavad siirupid. Õige annuse arvutamisel aitab apteeker. Erilist tähelepanu peab õige annuse arvutamisel pöörama väikelaste ravimisel, sest täpsem on kasutada ravimit kehakaalu, mitte vanuse järgi.

Ravimite kõrval ei tohi unustada ka teisi ravivõtteid. Kasutusel on erinevad soojendavad ja jahutavad salvid ja looduslikud tooted, mitmeotstarbelised sooja- ja külmakotid ning elektrilised soojakotid. Hästi mõjuvad lõõgastavad protseduurid, piisav uni ja meeleolu üleval hoidmine.

Valuvaigisteid ei tohi kindlasti nö igaks juhuks tarvitada. Kuigi uue põlvkonna valuvaigistid tekitavad seedetrakti vaevusi harvemini, pole paraku ka need preparaadid seedetrakti kahjustavatest kõrvaltoimetest täielikult vabad. Näiteks paratsetamoolil pole selliseid seedeelundeid kahjustavaid kõrvaltoimeid nagu neid on teada aspiriini, ibuprofeeni, diklofenaki ja teiste valuvaigistite puhul. Küll aga võib paratsetamool kahjustada maksa. Tavalises raviannuses paratsetamoolil maksale siiski toksilist toimet ei ole, selleks tuleb seda sisse võtta tunduvalt suurem annus. Kui on vajadus tarvitada ibuprofeeni ja teisi analoogseid mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid, on seedetrakti kahjustuste ning võimalike kõrvaltoimete vältimiseks ja ennetamiseks abi omaprasooli või pantoprasooli sisaldavatest preparaatidest.