Viirusega kaasnev lööve tekitab nahal sügelust.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
18. oktoober 2016, 14:15

Mida teha ka Eestis leviva Coxsackie viiruse korral? (3)

Nii Eestis kui ka Lätis levib enteroviiruste hulka kuuluv Coxsackie viirus, mille korral kurdavad inimesed valu ja kõrge palaviku üle, samuti tekib lööve. Viirus kimbutab sagedamini lapsi, noorukeid ja nooremaid täiskasvanuid.

Palaviku ja valu vastu aitab paratsetamool või ibuprofeen. "Kui kaelavalu, tugev peavalu ja kõrge palavik kestavad kauem kui kolm päeva, on kindlasti vaja suhelda arstiga," lausub Apotheka proviisor Merle Niglas.

Igasuguste nakkushaiguste vältimiseks on Niglase sõnul tark hoida käed puhtad nii kodus, koolis, restoranis kui ka kõikjal mujal. Kui see pole võimalik, on mõistlik kasutada antiseptilisi vahendeid. "Nende valik on lai (spreid, geelid, salvrätikud) ja sobiva toote peaks leidma nii lastele koolikotti, kontorisahtlisse kui ka kõige pisemasse käekotti," lausub ta lisades, et kui pesta käsi sooja vee ja seebiga 15 sekundit, väheneb neil võõra mikrofloora hulk 10 korda, 30 sekundi jooksul aga juba ligi 1000 korda.

Kõige sagedamini unustatakse proviisori sõnul hõõruda seepi pöidlapealsetele, küünealustele, sõrmevahedele ja -otstele. Samas tuleks korralikult  pesta ka sõrmuste alla jäävat nahka, sest muidu hakkavad seal niiskuses bakterid paljunema. Seep tuleks voolava vee all maha loputada sõrmedest küünarnukkideni.

Kehale tekkivate villide sügelust aitavad Niglase sõnul vähendada allergiaravimid – vastavalt vanusele leiab apteegist tilgad (vajalik retsept), lahuse või tabletid.

"Sügeleva villilise lööbega on soovitatav appi võtta tooted, mida kasutatakse ka tuulerõugetäppide korral. Näiteks jahutava efektiga PoxClin vaht, mida kasutatakse tuulerõugetest põhjustatud ärrituse, sügeluse, põletustunde ja tundlikkuse leevendamiseks," lausub proviisor ja märgib, et vahu jahutav ja nahka rahustav toime on suurem, kui seda hoida külmkapis. "Vahtu sobib jätkuvalt kasutada ka siis, kui täppidel on koorikud peal, samas sobivad ka erinevad antiseptilised dekspantenooli sisaldavad niisutavad kreemid ja salvid," lisab ta.

Koorikuid pehmendavalt mõjub ka taruvaigu ja mesilasvahaga Kriimusalv.

Vesiville võib Niglase sõnul tupsutada ka teepuuõliga, vajadusel võib seda veidi lahjendada kui lõhn lapse jaoks liiga intensiivne tundub. Samuti kuivatab ville antimikroobse toimega saialilletinktuur. Hästi toimivad ka erinevad antiseptilised spreid nagu Cutasept, Pharmacare jne.

Suhu ja limaskestadele tekkivate villide korral soovitab proviisor apteegist küsida lidokaiini ja kummeliekstraktiga suuõõne- ja igemegeele ning teisi tooteid spetsiaalselt suuõõne haavanditele. Leevendust võib tuua ka astelpajuõli.