Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
9. november 2016, 08:00

Suusad on aga vormi pole?

Vigastused on lumistel nõlvadel kerged tekkima - enamasti seetõttu, et suusataja kasutab tavapärasest erinevaid lihaseid, mis ülejäänud aasta jooksul eriti koormust ei saa. Enne kodumaise lumehooaia algust või suusareisile suundumist tasub end uueks sportlikuks väljakutseks veidi ette valmistada. On mõned peamised keha piirkonnad, millele peaksid ettevalmistavaid harjutusi tehes eriti tähelepanu pöörama, oled sa siis murdmaa või mäesuusa fänn. 

Sinust võib saada su oma keha mehhaanik kui õpetad selle kõige efektiivsemal viisil liikuma. Seisa peegli ees, jalad paralleelselt suusatamise asendis ja pööra tähelepanu järgmisele:

Põlved. Liiguta põlvi kergelt tõustes üles ja väljapoole, et põlv oleks nö jala keskel. Tee iga päev 30 kordust, et keha asendiga harjuks ja selle meelde jätaks.

Vaagen. Et leida enda jaoks neutraalne vaagna olek lükka alustuseks tagumik taha justkui hakkaksid kujutletavat saba tõstma. See on vaagna üks äärmuslik asend. Teise äärmuse saavutad kui tõmbad kõhulihased sisse ja saba justkui jalge vahele. Vaagna neutraalne asend on nende kahe liikumise keskpunktis. Leia enda jaoks õige asend, tunneta ja jäta see meelde. Harjuta põlvede kõverdamist ja sirutamist suusatamise asendis ja jälgi, et sa seejuures oma vaagna asendi säilitaksid. Tee iga päev 30 kordust, kuni asend loomulik tundub.

Kaalu jaotus. Kõverda põlvi suusatamise asendi võtmiseks, hoia vaagen neutraalsena ja jälgi, kuhu liiguvad su puusad. Tõuse tavalisse seisvasse asendisse ja tee seejärel uus katse nii, et suusatamise asendis oleks sinu keharaskus ette suunatud, justkui hakkaksid kohe üle varvaste kukkuma. Raskus ei tohiks liikuda suusassaabaste etteotsa, vaid kere keskosa kaudu olema suunatud liikumise suunas nii, et see oleks suuskade keskpunktist eespool. See tagab maksimaalse kontrolli ja võimaluse suuskadel sujuvalt pöörata. 

Jõud ja võim. Nelipealihased ja tuharalihased on peamised lihasgrupid, mis suusatamisel tööd teevad. On mitmeid harjutusi, kuidas neid lihaseid treenida saad - kükid, väljaasted, rattasõit jne. Kükke tehes väldi seina toel tehtavaid harjutusi, kuna nende käigus hoiad sa raskust enamjaolt kandadel ja see on vastupidine suusatamise soovitavale keharaskuse asukohale. Tee väljaasteid näiteks 30 kordust ja lisa mõne aja pärast ka raskus. Lisaks proovi teha külgtoenglamangus pealmise põlve- või puusatõsteid 30 kordust ja hiljem sama katsetada ka seistes. 

Kui oled oma füüsise ja lihaste tugevuse paremasse vormi harjutanud, võiksid edasi liikuda tõuget arendavate harjutuste juurde. Võid selleks kasutada näiteks madalalt astmelt või pingilt koosjalu küljele maha ja siis tagasi peale hüppamist. Pikkamööda võid astme kõrgust tõsta ja kehale rohkem koormust anda. Tasakaalu harjutamiseks võiksid iga päev leida hetki, mil seisad silmad kinni kas kahel või ühel jalal. Esialgu kasvõi mõned sekundid.

Suusatamiseks aitab hästi valmistuda ka intervalltreening, mis tõstab eelkõige kardiovaskulaarset võimekust. Kasuta selleks kas rühmatundi, rattasõitu või stepimasinat.