Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
20. oktoober 2016, 11:35

Neli igapäevast harjumust, mis põhjustavad kõrvetisi

Oled kunagi tundnud põletustunnet rinnus ja kurgus ning hiljem pisut kibedat maitset suus? See tähendab, et sa oled kogenud kõrvetisi, mida vähemalt kord elus kogeb igaüks meist.

Ilmselt oled kuulnud, et kõrvetiste vallandajaks võib olla vürtsikas või rasvane toit. Tegelikkus on aga selline, et enamik inimestest on kõrvetiste osas täiesti abitud, kirjutab Men´s Health. Ja kõrvetised ise pole haigus, vaid see on sümptom – kõige levinum reflukshaiguse tundemärk. Teised sellele tõvele viitavad sümptomid on näiteks ka kurguvalu, kuiv köha ja neelamisraskused. Reflukshaigus vajab ravi. Ehk kui sa tunned, et kõrvetised kimbutavad sind mitu korda nädalas või on olukord nii halb, et su igapäevaelu on häiritud, mine arsti juurde.

Neil aga, kes tunnevad kõrvetisi aeg-ajalt, on oluline mõista, millised igapäevaharjumused seda põhjustavad.

1. Mõõdutundetu kohvijoomine. Teatavad toiduained lõõgastavad lihaseid ning soodustavad nii maohappe tagasitõusu kõrri. Ühed sellised on kohv, tee ja isegi šokolaad. Pea kofeiini sisaldavate toitudega piiri!

2. Mõõdutundetu pidutsemine. Kui sa oled öö läbi napsutanud ja suitsetanud sigarette, on tulemuseks kõrvetised.

3. Nätsu närimine. Kui oled piparmündinätsu fänn, lõpeta selle pidev närimine. Või siis vaheta piparmündimaitse vähemalt mõne teise vastu välja. Sest nagu kofeiin, lõõgastab ka piparmünt lihaseid ning soodustab maohappe tagasivoolu.

4. Hilisõhtune söömine. Kui oled vastuvõtlik kõrvetistele, unusta see tegevus. Happe tagasivoolu vältimiseks tuleks süüa hiljemalt kaks tundi enne voodisseminekut. Pikaliasendis on maohappe tagasivool oluliselt lihtsam ning kui oled söönud vahetult enne voodisseminekut, peab organism toitu seedima ning kõrvetised on lihtsad tekkima.