Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
26. oktoober 2016, 10:33

ÕPPIDA POLE KUNAGI HILJA: kuidas on kõige parem puhastada oma tagumikku?

Pühkimisest pesemiseni – siinkohal põhjalik juhend alakeha tagumise poole hügieeniks. Õpetussõnu vahendab Men's Health

Kas sa tead, kuidas pühkida oma tagumikku?

See võib tunduda lolli küsimusena, kuna tõenäoliselt oled sa tagumikku pühkinud kauem, kui osanud kirjutada oma nime. Aga kui me kõik seda õigesti teeme, siis miks on "pidurdusjäljed" aluspesus nii tavaline asi?

Kui sul on olnud pruunide triipudega mõni väga piinlik juhtum, isegi kasvõi üksainus kord, siis on aeg heita lähem pilk oma tagumikupühkimise tehnikale.

USAs New Jersey's tegutseva AtlantiCare Regional Medical Center'i gastroenteroloogiavaldkonna juht dr Joel Krachman ütleb, et pühkimise kohta pole mingeid kõvasid ja kiireid reegleid – peale selle, et ilmselt ei peaks seda tegema kõvasti ja kiiresti.

Üles või alla, paber kokkuvolditud või –kuhjatud – kõik meetodid on sama efektiivsed.

Paber versus niisked lapid

Siiski märgib ta, et "osad inimesed pühivad nii jõuliselt, et ärritavad anaalpiirkonda", mis võib põhjustada selliseid valulikke seisundeid nagu hemorroidid või anaalpaised. Kui midagi sellist juhtub, soovitab arst kasutada paberi asemel märgi lappe.

Tegelikult kasvabki järjest nende inimeste hulk, kes on tualettpaberist loobunud ja läinud täielikult üle märgade lappide kasutamisele. Näiteks tuntud USA raadiosaatejuht Howard Stern. "Kuiva paberiga ei saa sa midagi ära," on ta ükskord oma raadioshow's kinnitanud.

Kui sa panustad potist allauhutavale – jah, mitte kõik lapid pole mõeldud veega allalaskmiseks – siis heida kindlasti pilk selle koostisosadele.

Paljud populaarsed tooted sisaldavad säilitusainena metüülisotiatsolinooni. See on "koostisosa, mis võib paljudel inimestel põhjustada allergilist reaktsiooni," märgib farmakoloog ja selleteemalise tarbijanõustamise veebisaidi kaasasutaja Joe Graedon.

Mõned peened disainerbrändid nagu näiteks Dude Wipes – spetsiaalselt meestele mõeldud niisked lapid – seda ainet ei sisalda.

Apelsinilõhnaline tagumik

Kas aga niisked lapid on tõesti efektiivsemad kui kuiv tualettpaber?

Üks Dude Wipes'i asutajatest Ryan Meegan kasutab seletamiseks värvikat paralleeli. "Kui su käsi saaks šokolaadiga kokku, siis sa ju ei kasutaks kuiva pabersalvrätti ja oleks sellega rahul, eks?" märgib ta. "Sa kasutaksid märga salvrätti, et kogu see aine kätte saada."

Dude Wipes'id on kas üliodavad või metsikult kallid, sõltuvalt sellest, kui palju on sinu meelest mõistlik investeerida puhtasse tagumikku. 30 sellist lappi maksab 6,49 dollarit (5,96 EUR) ehk umbes 18 eurosenti iga puhta päraku kohta.

Veel on olemas näiteks Aquinelle Toilet Tissue Mist (10 dollarit ehk 9,2 EUR, 300 kasutuskorda), mis niisutab su tualettpaberi aaloe ja nõiapuuga ja mida on saadaval erineva lõhnaga variantides, näiteks tsitrus ja ookeanituul.

Sest ilmselgelt sa ju ei tea enne, kas su tagument on täiesti puhas, kui see ei lõhna apelsini järgi.

Abiks on nõiapuu

Graedon soovitab peened tooted kõrvale jätta ja osta nende asemel kohe nõiapuuvedelikku, mis on tema sõnul odavam ja sama efektiivne. Nõiapuu on põõsas ja vedelikku saadakse selle lehtedest.

Pärast tavapärast pühkimist lisa pakikesele vetsupaberile mõned tilgad seda vedelikku – täpselt niipalju, et paberit niisutada – ja anna oma tagumikule viimane lihv.

Graedoni sõnul ei ole sa siis ikka mikroskoopilisel tasandil puhas, aga nõiapuuga puhastamine kindlustab "märksa väiksema bakterisaaste".

Osta eraldi seep

Kakamisjärgne aeg pole ainus aeg, mil sa peaksid hoolitsema oma tagumikuhügieeni eest. Ka duši all käimine on hea võimalus kannivahet kasida.

Ja kasimine ei tähenda "olen üsna kindel, et sinna voolas natuke seebist vett".

Parim variant on kasutada käeshoitavat dušiotsikut. Ja osta üks tükk seepi spetsiaalselt oma tagumiku pesemiseks. Pea meeles, et tegu on tundliku piirkonnaga ja seega võiks seebil olla kiri "gentle" või "õrnale nahale".