Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
27. oktoober 2016, 16:57

Kaheksa märki, et stress hakkab su elu üle võimust võtma

Stress on asi, mis tundub keeruline vältida eriti siis, kui nii kodune kui töine elu seavad päris kõrgeid nõudmisi igapäevaelule. Kuid ometi on oluline stressimärke ära tunda, et temaga edasise heaolu nimel õigel ajal tegeleda osata.

Healthy Food Star toob välja kaheksa märki, mis viitavad tõsise stressi olemasolule.

1. Suurenenud juuste väljalangemine ja kiilaspäisus. Laialt levinud arvamuse kohaselt kaotab inimene umbes sada juuksekarva päevas. Kui sa paned aga tähele, et juukseid jääb igapäevaselt pihku paras pusa, võib see olla tingitud stressist. Püüa selle põhjustele jälile jõuda ning tegele sellega.

2. Märkimisväärne kaalumuutus. Liigne stress võib kaasa tuua ainevahetushäireid ning ekstreemseid kaalukõikumisi.

3. Unehäired. Kui sa magad pärast rasket tööpäeva öösel sügavalt, pole sa stressis, vaid üle töötanud. Kui tekivad aga unetud ööd, siis on põhjust stressi kahtlustada.

4. Tuju kõikumised. Kui sa ühel minutil oled üliõnnelik ja teisel valad pisaraid, on selgelt tegu stressiga. Otsi abi nõustajalt.

5. Rahutus. Kui oled murelik ja ärritud kergesti, samuti ei suuda olla rahulikult, võib see olla stress.

6. Püsivad valud. Stress võib panna keha valutama, näiteks võib see kaasa tuua peavalu, migreeni, kõhulahtisuse, südamepekslemise, maohaavandid, lihaspinged ja ka valu rinnus.

7. Liigne mõtlemine. Kui sa mõtled pidevalt oma töö, sissetulekute ja peremurede peale, tundes seejuures ärevust ja depressiooni, on ilmselgelt lood halvasti. Liigne muretsemine midagi ei paranda – analüüsi asju kainelt ja püüa oma meelt lõõgastada.

8. Sa ei taha enam seksida. Tohutu stress mõjutab ka vajadust intiimsuse järele, see alandab sugutungi ning võib kaasa tuua erektsioonihäireid. Püüa ometi lõõgastuda!