Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
28. oktoober 2016, 10:50

Kliinikumis on levinuim uroloogia e-konsultatsioon

Tartu Ülikooli Kliinikum osutab e-konsultatsiooni teenust alates kevadest, kõige enam kasutatakse e-konsultatsiooni uroloogia erialal.

Septembrikuu lõpuks oli kliinikumis tehtud 277 e-konsultatsiooni, kirjutab Kliinikumi Leht.

Iga kuuga on konsultatsioonide arv kasvanud ning kõige rohkem on e-konsultatsioone läbi viidud uroloogia erialal.

60 protsenti (164) vastustest on toimunud e-konsultatsioonidena, mil vastus on perearstile antud elektrooniliselt. 39 protsendil juhtudel on ravi üle võetud ja patsiendid vastava eriala vastuvõtule ja/või uuringutele kutsutud. 5 juhul on saatekiri puudulike andmete tõttu tagasi lükatud.

"Oleme näinud e-konsultatsioone osana või siis esimese sammuna digitaalse saatekirja kasutusele võtmisel," ütles enim e-konsultatsioone läbi viinud uroloogia ja neerusiirdamise osakonna juhataja Andres Kotsar. Ta seletas, et osakonnas on igapäevaseks probleemiks haiged, kes tulevad vastuvõtule eelnevalt uurimata, vahel isegi täiesti tühja saatekirjaga. E-konsultatsiooni kaudu saab vajalikud baasuuringud juba valmis tellida ja haige käsitlus vastuvõtul on konkreetsem. Võidavad nii patsiendid, kellel jäävad ära tühikäigud eriarsti juurde, perearstid, kes saavad vastuse oma patsiendi murele kiiremini, aga ka uroloogid, kelle vastuvõtule saabub juba uuringutel ära käinud haige.

Haigekassa rahastab hetkel e-konsultatsiooni 13 erialal: endokrinoloogia, gastroenteroloogia, hematoloogia ja onkoloogia, kardioloogia, neuroloogia, otorinolarüngoloogia, pediaatria, pulmonoloogia, reumatoloogia, uroloogia, ortopeedia, allergoloogia-immunoloogia.