Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
30. oktoober 2016, 10:00

TEADLASED: Sügisene kellakeeramine suurendab meeste infarktiriski (13)

Palju räägitakse sellest, kuidas kella keeramine suve- ja talveajale üleminekuks toob kaasa mitu nädalat kestvad unehäired. Mõne aasta eest leidsid Rootsi teadlased aga, et see suurendab ka infarktiriski.

Karolinska Instituudis viidi läbi analüüs, milles vaadelti Rootsis alates 1987 aastast toimunud südameatakke sisaldavat registrit, vahendab Health Day. Teadlased võrdlesid seitse päeva pärast kellakeeramist diagnoositud infarktide arvu kaks nädalat enne ja pärast suve- või talveajale üleminekut.

ilmnes, et sügisese kellakeeramise puhul oli esimesel päeval pärast talveajale üleminekut keskmisest vähem südameatakke, kuid mõni päev hiljem infarktisaajate arv kerkis keskmisest kõrgemale. Eriti olid mõjutatud mehed.

Kevadine kellakeeramine tõi infarktide arvu tõusu kolm päeva pärast suveajale üleminekut ning siis suurenes südameatakkide arv naiste seas.

Ilmnes ka, et kellaaja muutus mõjutas tugevamalt alla 65-aastaseid inimesi. Teadlased peavad infarktide suurenemist nooremate seas kella keeramisega seotud unehäirete põhjuseks. Eriti haavatavaks peetakse neid, kes kannatasid unehäirete käes ka enne kella keeramist.