Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
1. november 2016, 14:50

Lisatud juhised, kuidas pesta käsi!

PEREÕDE: käte pesemine on olulisim viis viiruseid vältida (1)

"On alanud ülemiste hingamisteede viirusnakkuste ja erinevate viiruslike kõhulahtistuste, rahvakeeli kõhugripi hooaeg," sõnab Laheda valla pereõde Ele Vaino. Tema sõnul on üks imelihtne ja elementaarne viis ennast nende tüütute ja koledate tõbede eest kaitsta - pesta käsi!

Loomulikuna näiv põhitõde kipub aga paljudel lastel, ent ka täiskasvanutel, ununema ja tihtilugu pestakse käsi liiga lohakalt. "Käte pesemine on aga tähtsaim bakteriaalsete haiguste ja osade viirushaiguste vältimise viis. Minult on küsitud, kuidas ma suudan haigete keskel terve olla - tänu käte pesemisele ongi see võimalik," kinnitab Vaino.

Vaino rõhutab, et elementaarne on oma käsi pesta igakordsel määrdumisel, pärast tualetist tulekut ja õues tuppa tulemist. Tema sõnul tasub meeles pidada, et poest koju jõudes ei tormata esimese asjana toidupakke avama, vaid hoopis kraanikausi juurde käsi pesema. "Muidu kanname poest kätele saadud bakterid oma toidupakkidele pahaaimamatult edasi, kust edasi võivad need sattuda juba meie suhu," selgitab pereõde. Samuti õpetab ta, et pesemata kätega tuleks vältida oma näopiirkonna katsumist - seda näiteks poes või tänaval olles. Käsi tuleks kindlasti pesta ka pärast köhimist, nuuskamist ja aevastamist.

Kuidas käsi pesta?

Paljud küll arvavad, et pesevad oma käsi piisavalt tihti, ent eneselegi teadmata piirduvad vaid käte loputamisega, mis ei aita piisaval hulgal bakteritest vabaneda. "Kätepesu pole sõrmeotste loputamine, vaid pesemine randmest sõrmeotsteni, samuti tuleb pesta ka sõrmevahesid. Pesta tuleb vee ja pesuvahendina, tuleb põhjalikult loputada ja kuivatada," õpetab pereõde ja annab samm-sammulise õpetuse, kuidas käsi õigesti pesta.

1. Tee käed sooja veega märjaks. Seeläbi vaata, et veetemperatuur oleks paras. Kui pesed käsi liiga kuuma veega, tekib ebamugavustunne, mille tõttu võib kätepesu jääda liial lühikeseks.

2. Lisa kätele pesuvahend ja hõõru hoolikalt. Ära unusta hõõrumast randmeid, sõrmevahesid ja ka küünealuseid. Bakterid kogunevad ka näiteks sõrmuste ja käekella alla, mistõttu pese ka neid paiku. Hoidu antibakteriaalse seebi sagedasest kasutamisest, kuna see hävitab nahalt ka need bakterid, mis teevad organismile head. Küll aga pole vahet, kas kasutad kätepesuks tavalist seepi või vedelseepi - oluline on, et pesuvahend tekitaks vahtu.

3. Hõõru käsi umbes 20 sekundit, sest mitte üksnes pesuvahend ei eemalda halbu baktereid, vaid põhjalik hõõrumine.

4. Loputa käsi voolava vee all umbes 10 sekundit. Vesi peab jooksma suunaga sõrmedelt käe randme poole.

5. Kuivata käed ja randmed paberkäterätikuga. Kui käsi ei kuivata, muutub kogu kätepesemine mõttetuks, kuna mikroobid ja pisikud armastavad sigineda just niiskes keskkonnas. Tekstiilist käterätikuid kasuta vaid kodus, pese neid sageli.

6. Kui kraan tuleb sulgemiseks kinni keerata, kasuta selleks paberkäterätikut. Ära kindlasti puhaste kätega kraani sulgema asu, kuna kraanikausid on sageli ülimalt räpased.