Hoia oma tervist külmal ajal!Foto: Foto: Pixabay.com
Nipid
28. oktoober 2018, 10:25

Külma ilma meelespea: 4 asja, mida pead teadma tervisest ja külmast ilmast

Kas külma ilmaga tasub õues trenni teha? Või kuivi huuli limpsida? Või palja peaga ringi käia? Uuri järele!
  • Kui halb või hea on külmaga õues trenni teha?

Talvel on spordisaalid rahvarohked. Mine parem õue ja naudi värsket karget õhku ning treeni rahus omaette. Tantsugeeni personaaltreener Jekaterina Irvanets kinnitab, et välitreening mõjub kehale hästi.

Miks see hea on?

Külma ilmaga põletad õues rohkem kaloreid kui soojas treeningsaalis. Treenimine külmas tugevdab immuunsust. Tõenäoliselt haigestud nii vähem nohusse ja köhasse. Õues treenimine aitab talvemasenduse vastu. Keha salvestab talvel ellujäämiseks rohkem rasva. Vormi säilitamiseks on tarvis treenida!

Hea teada! Riietu talvel õues treenides kihiliselt, kanna kindlasti mütsi ja kindaid. Väga külma ilmaga vähenda treeningu kestust. 

  • Kui halb või hea on käia õues palja peaga?

Kas teadsid, et pea kaudu kaotad 40–70% keha soojusest? Kristel Amjärv, City Tervisekliiniku üldarst selgitab mütsist loobumise negatiivseid külgi.

Miks see halb on?

Keha reguleerib temperatuuri peamiselt otsmiku kaudu. Seetõttu on oluline, et see oleks mütsiga kaetud. Peanaha pindmised närvid võivad tuule ja külma koosmõjul tekitada põletikke ja peavalu pea eri piirkondades.

Lahendus!

Otsi endale poest ilus, soe ja paks müts või uuenda kapist leitud vana mudelit kaunistustega. Kui sa ei taha kanda mütsi, siis seo villane sall ümber pea või kanna paksemat peapaela.

  • Kui halb või hea on limpsida külmaga huuli?

Lippad kiirelt maja taha poodi, aga poolel teel limpsad ikka paar korda keelega üle huulte, sest huulepulka pole taskus? Olive SPA kosmeetik Ketter Novitski hoiatab sellise tegevuse eest.

Miks see halb on?

Huulenahk on talvel eriti õrn. Huuled muutuvad karedaks, krobeliseks ja lõhenevad, sest neil pole kaitset ilmastiku eest.

Lahendus!

Huulte hooldamiseks osta huulepalsam, mis taastab huulte niiskustaseme. Palsami koostisesse peaksid kuuluma mesilasvaha, shea-või, oliivi- või jujuubiõli, erinevad eeterlikud õlid ning vitamiinid. Väldi huulehooldusvahendeid, mis sisaldavad parafiini, alkoholi, kamprit, fenooli või salitsüülhapet. Sellised tooted näiliselt küll niisutavad, kuid annavad vastupidise tulemuse – tegelikult huuled kuivavad ning tekkida võib n-ö huulepalsami sündroom.

  • Kui halb või hea on külma õhku nina kaudu sisse hingata?

Külm ilm paneb katmata kehaosad proovile. Ninaots külmetab ja põsed punetavad. Tähtis on aga meeles pidada: õues hinga kindlasti läbi nina! City Tervisekliiniku üldarst Kristel Amjärv põhjendab.

Miks see hea on?

Nina limaskest soojendab ja niisutab sissehingatavat õhku. See takistab hingamisteede liigset kuivamist. Nina limaskest toimib filtrina, kuhu jääb pidama sissehingatav mustus.

Hea teada! Suu kaudu jaheda õhu sissehingamine ärritab kurku. Läbi salli hingates võib tekkida külmakahjustus suu- ja ninaümbrusele ja näonahale.