HIV-kiirtesti tegemineFoto: Teet Malsroos
Keha
2. november 2016, 11:05

Lisatud ajakava, kus novembris HIV testi teha saab

Perearstid: HIV testimine aitab epideemiale piiri panna

Eesti on HIV leviku poolest Euroopa Liidus esikohal. Eesti Perearstide Seltsi juhi Diana Ingeraineni sõnul on perearstid valmis HIVi testima, et nakkusele piiri panna.

„Nii nagu teiste haiguste puhul, saab ka HIVi testida ja haiguse kohta nõu küsida oma perearstilt,“ kinnitab dr Ingerainen.

„HIV levib aina rohkem sugulisel teel üldrahvastiku kaudu ning testimine aitab epideemiat peatada. Varakult avastades on võimalik alustada viirusvastase raviga, mis säilitab elukvaliteeti. HI-viiruse varane avastamine on oluline ka seetõttu, et antiretroviirusravi võib vähendada nakkuse ülekandumise ohtu emalt lapsele – näiteks eelmisel aastal ei sündinud Eestis ühtegi HI-viirusega last. Samuti võib ravi vähendada nakkuse ülekandumise ohtu, selgitab arst.

HIV testi soovitab perearst teha eriti neil, kellel on olnud juhuslikke kaitsmata vahekordi.  „Tegu pole enam ainult narkomaanide haigusega. Enamik viimastel aastatel nakatunutest on üle 30-aastased ning ligi pooled on naised,“ toob Ingerainen välja.

Tänavu on 28. oktoobri alguse seisuga Eestis diagnoositud 177 HIV-nakatunud isikut. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9440 inimesel, sealhulgas aids 486 inimesel.

Pane tähele!

18.-25. novembrini toimub Eestis HIV Testimisnädal, mille jooksul on lisaks tavapärastele testimisvõimalustele koostöös Tervise Arengu Instituudiga avatud üle Eesti kaubanduskeskustes kiirtestimise kabinetid, et inimesed saaksid end mugavalt töövälisel ajal ja igapäevaseid oste tehes testida.

HIV Testimisnädal korraldatakse üleeuroopalise HIV testimisnädala raames Eestis teist korda. HIV testimisnädala kampaania eesmärk on tõsta inimeste HIV-alast teadlikkust ja kutsuda inimesi üles end regulaarselt testima. Tallinnas ja Tartus saab iga testi tegija kaasa PÖFFi 50%-lise sooduspileti.

HIV kiirteste saab HIV Testimisnädala raames teha: 8.–20.11 Tallinnas (Solaris), 8.–19.11 Tartus (Kvartali keskuses), 21.11 Narvas (Astri keskus), 22.11 Kohtla-Järvel (Vironia), 23.11 Sillamäel (SK-market), 24.11 Rakveres (Krooni keskus), 25.11 Pärnus (Port Artur 2).