SUITS, SIGARET, TUBAKAS, TOSS, SUITSUD, PAKK, FILTER. Tags: PUBLICFoto: JOOSEP MARTINSON
Terviseuudised
4. november 2016, 00:08

Suitsetamine võib põhjustada erinevaid DNA muutusi

Teadlased avastasid, et sigarettide tarbimine võib põhjustada mitmeid kahjulikke DNA muutuseid, mis ei pruugi paraneda ka peale suitsetamise mahajätmist ning võivad viia hiljem vähirakkude arenemiseni.

Uuring suitsetamise mõjude kohta viidi läbi rahvusvahelises kollektiivis, kuhu kuulusid Gambridge´i Trust Sanger Instituudi ning Mehikos asuva Los Alamos Rahvusvahelise Laboratooriumi teadlased, vahendab BBC.

Uuringuga leiti, et suitsetamine tekitab meie keha erinevate elundite rakkudes mutatsioone, millest tekib näiteks päevas paki suitsetaval inimesel neid aastas 150 igal kopsurakul, 97 neerus ja häälepaeltes, 23 suus, 18 põiel ning kuus tükki maksas.

Võitlusest vähiga tuuakse näiteks 69-aastane Pamela Pugh, kellel avastati kopsuvähk 2013. aastal. Pamela sõnul alustas ta suitsetamisega juba 17-aastaselt ning lõpetas 50-selt.

"Ma ei osanud oodata, et mured suitsetamisega võivad jõuda minuni," sõnas 69-aastane Pugh. 

Naise sõnul oli ta küll juba üsna noorelt kuulnud suitsetamise kahjulikkuse kohta, kuid ei võtnud siis kuuldut tõsiselt.

Arstide sõnul on mutatsioonid rakkudes ääretult ohtlikud, sest mida enam neid meie kehas toimub, seda enam hakkavad arenema ka vähirakud. Uuringu koostanud teadlased panevad südamele, et kuigi võib suitsetamine tunduda meile tihti igapäevase ja naturaalse tegevusena, siis kahjustab ta meid rohkem kui me oodatagi oskame.