MarkusFoto: Erakogu
Lapsed
4. november 2016, 10:44

Haruldase haigusega poiss saab tänu toetajatele tegevusterapeudi teenust

SA TÜK Lastefond katab ratsutamisteraapia kõrval alates novembrist ka Angelmani sündroomiga 5-aastase Markuse tegevusteraapia kulud.

Markusel on diagnoositud harvaesinev kaasasündinud neurogeneetiline häire nimega Angelmani sündroom, mis on tingitud muutustest 15. kromosoomis. Haigust esineb Eestis vaid ühel 50 000 lapsest ning seda iseloomustavad intellektuaalse ja füüsilise arengu mahajäämus, unehäired, krambid, jõnksulised liigutused, kõnetus, kehatüve ataksia ja hüperaktiivsus koos rõõmsameelsusega. Markusel on lisaks ka epilepsia, mis õnneks allub üsna hästi ravile. Angelmani sündroomiga lapsed on väga suure hooldusvajadusega.

Markuse arengule mõjuks hästi tegevusteraapia, mille käigus tegeleks lapsega kord nädalas vastava väljaõppega spetsialist. Kuivõrd lasteaed ei tuleks Markuse puhul kõne alla, sest tal on oma haiguse tõttu kollektiivis raske toime tulla, võimaldaks tegevusterapeudi abi pereemal väikese koormusega ka tööl käia.

Terapeut Anne-Mari Rebane selgitab, et hoiuteenuse kombineerimine tegevusteraapiaga võimaldab Markusele luua arenguks vajalikku keskkonda ning leida koostöös perega just temale sobivaid strateegiaid nii enese väljendamiseks, iseseisvumiseks kui ka emotsioonidega toimetulekuks. “Hoiuteenus toetab mitte ainult Markuse, vaid kogu pere toimetulekut ning heaolu,” lisab ta.

Poisi ema sõnul aitab tegevusterapeut Markusele õpetada nii igapäevaseid oskusi kui ka suhtlemist piltide abil. “Nad harjutavad näiteks iseseisvalt söömist, potil käimist ja tassist joomist, räägib ta. ”Samuti on terapeut tuttav PODD-süsteemiga, mis on piltidega suhtlusprogramm, ning püüab Markusega suhtlemisel kasutusele võtta suhtluspildid.”

Lastefond toetab Markusele tegevusterapeudi teenuse võimaldamist aasta jooksul kokku 1308 euroga. Lisaks saab poiss alates septembrist Lastefondi toel ka ratsutamisteraapiat.