Cayenne´i pipar ja tšilli toetavad organismi puhastamist.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
4. november 2016, 12:25

Sügisene suurpuhastus kehas peletab väsimuse ja paneb palge särama (2)

Kui väsimus kimbutab, olemine on närviline, nahk tuhm ja kõht korrast ära, võid olla kindel, et keha on täis erinevaid toksiine ning viimane aeg on ette võtta suurpuhastus iseendas.

Ilmselt on juba kõik kuulnud, et tänapäevases maailmas mõjutavad keha igapäevaselt nii saastunud õhk kui geneetiliselt muundatud ning pestitsiididega töödeldud toit. See kõik toob kaasa väsimustunde, tuhmi naha ning mittetoimiva seedimise. Ning olukorra leevendamiseks kipuvad inimesed oma igapäevase eluga olukorda süvendama, näiteks tarvitama ravimeid ja otsima lõõgastust alkoholist.

Tegelikult tuleks toimida aga hoopis vastupidi – kõik need organid, mis igapäevaselt töötlevad rasvast ja soolast toitu, ravimeid, alkoholi ning ka väljastpoolt kehasse jõudvaid mikroorganisme ja lisaaineid vajavad puhkust ning puhastust. Ennekõike tähendab see siis seda, et tähelepanu tuleb pöörata maksa, soolestiku ja neerude puhastamisele, kirjutab Healthy Life Tricks.

Millised on märgid, mis viitavad vajadusele kehas suurpuhastus ette võtta?

Peavalud. Kehasse kuhjunud toksiinid võivad mõjutada kesknärvisüsteemi.

Suurenenud kõhurasv on üks kõige ilmsemaid märke, et keha on toksiinidest koormatud. Toksiinid takistavad kehal reguleerida glükoositaset ja kolesterooli, samuti ajavad need sassi hormoonsüsteemi.

Nahaprobleemid. Näiteks pidevad nahapõletikud, sügelus või näo punetus viitavad kehasse kogunenud mürkidest.

Väsimus. Kui toksiinid on keha üle võimust võtnud, tunneb inimene väsimust, kurnatust ning tal ei jagu energiat.

Kinnine nina. Saastunud õhk kahjustab nina limaskesti ning selle tulemusena võib nina pidevalt kinni olla.

Unetus. Kui kehas on kõrge toksiinide ja teiste kahjulike ainete tase, mõjutab see ka vereringet ning tulemuseks on unehäired ja unetus.

Valud sapipõies. Toksiinid mõjutavad ka sapi tööd ning ummistavad selle.

Valge või kollane keel. Kui keelel on valge või kollane katt, on vereringe ilmselgelt toksiinidest üle ujutatud. Alusta keha suurpuhastust viivitamatult!

Kuidas keha puhastamisel toetada?

Ennekõike on võtmesõnaks õige toitumine.

Et maks saaks puhastuda, tuleb menüüst välja jätta kohv, kõikvõimalikud praetud ja grillitud toidud, poolfabrikaadid, transrasvad, suitsutatud tooted, rafineeritud toidud (valge suhkur, valge jahu ja sellest tehtud tooted, valge riis, õlid) jpm. Samuti unustada alkohol ja sigaretid. Seevastu tuleks hoolega süüa värskeid aed- ja puuvilju, marju, kaunvilju ning vähesel määral pähkleid ja seemneid ning juua palju puhast vett.

Seedimist toetav puhastuskuur tähendab seda, et tarbima peaks rohkem soolte tööd ergutavaid kiudaineid, samuti preparaate, mis sisaldavad näiteks artišokki, võilille ja Cayenne’i pipart. Kui seedimine on korras, suudavad seedeelundid kehast toiduga saadud kahjulikke lisaaineid ka ise väljutada.

Neerudele mõjub hästi peterselli tarbimine ning rohke joomine – isegi kuni kaks liitrit päevas.

Selline puhastuskuur ei nõua suurt raha, vaid pealehakkamist ja tahtejõudu. Kuid teha seda tasuks, sest pärast korralikku suurpuhastust on vaim virgem, energiat rohkem ning keha varasemast töökindlam.

Millised ained toetavad keha puhastumist?

* Kiudained soodustavad soolte tööd, väljutavad ainevahetusejääke, alandavad vere kolesterooli- ja suhkrutaset. Kiudained soodustavad paisumise teel ka täiskõhutunde teket, andmata kaloreid.

* Õunaäädikas kiirendab ainevahetust ja soodustab vee ning jääkainete väljutamist. Tundliku mao korral tasuks õunaäädikat sisaldavatesse toodetesse suhtuda ettevaatlikult.

* Artišok toetab maksategevust, soodustab sapi eritumist ja rasvade lõhustumist, mõjudes hästi kolesteroolitasemele. Artišok kergendab ka rasvarikaste toitude seedimist.

* Cayenne’i pipar on suurepärane nii maitseaine kui ka terviseturgutajana. Muude paljude heade omaduste kõrval aitab ta kiirendada soolte tööd ning on gaasidevastase toimega.

* Sini-rohevetikas spirulina ja klorella vetikas aitavad tugevdada immuunsust, suurendada energiat ja vastupidavust, turgutada närvisüsteemi, kosutada verd ja korrigeerida toitainevaegust. Need mõjuvad mürkaineid väljutavalt ja korrastavad soolestiku tööd.

* Nisu- ja odraorase pulbrid. Rikkalikult vitamiine, mineraalaineid ja aminohappeid sisaldavad pulbrid puhastavad organismi ning tugevdavad verd ja immuunsust.

* Organismi puhastavad taimeteed sisaldavad taimi ja vürtse, mida on rahvameditsiinis kasutatud organismi puhastumise ja ainevahetuse korrastamise toetamiseks juba aastasadu.

Kolm lihtsat nippi keha puhastamiseks

Ainult muudatustest toitumises keha puhastamiseks ei piisa, sestap olgu siin ära toodud kolm tegevust, mis seda toetavad.

·            Liigu palju ja maga korralikult. Liikumine parandab kehas vedelike ringlemist, kudede ainevahetust ja jääkainete eemaldamist, magades keha lihtsalt taastub.

·            Joo kuuma vett. Kuuma vee joomine päeva jooksul aitab seedesüsteemist mürkaineid välja uhtuda. Joo vähemalt kaks liitrit vett päevas.

·            Mine sauna. Saun paneb organismi higistama ning see soodustab jääkainete väljumist organismist.