ENERGIAJOOK KUI ENERGIAVAMPIIRFoto: TIINA KÕRTSINI
Terviseuudised
4. november 2016, 18:19

Energiajook ei ole pelgalt vaid kahjulik, vaid hävitab meie keha (16)

Energiajook pole kahjulik vaid kofeiinisisalduse tõttu, vaid võib tekitada meie kehas suuremat kahju, kui me seda oodata oskamegi.

 Üheks levinumaks harjumuseks tänapäeval on öösiti vähene uneaeg ning päevasel ajal keha "turgutamine" rämpstoidu ja energiajoogiga, vahendab Cosmopolitan. Kui me teame, et rämpstoit on meie kehale ebatervislik ja võib suurendada kehakaalu, siis ei pruugi me siiani teadvustada endale energiajoogi kahjulikkust.

 Kuigi on enamus meist teadlikud, et energiajoogid on kahjulikud enda kõrge kofeiinisisalduse poolest, siis on teadlased avastanud, et peale kõrge kofeiini kahjustab energiajoogi tarbimine suuresti ka meie maksa.

Tehtud uuringus võeti vaatluse alla 50-aastane ehitaja, kes pidi kolme nädala jooksul ära jooma igapäevaselt neli kuni viis pudelit energiajooki. Katsetuse ajal tekkis mehel aga ränk maksakahjustus, mis kadus koheselt peale energiajookide tarbimise lõpetamist.

 Antud tulemust peetakse huvitavaks, sest see on teine kord, kui kahtlustatakse energiajoogi halba mõju selle tarbija maksale. Näiteks 2011. aastal avastati 22-aastasel naisel eriti ohtlik maksahepatiit, mis tulenes samuti energiajookide ületarbimisest.

Maksakahjustust pidavat tekitama aga energiajookides olev vitamiin B3, mis on inimkehale kahjulikum kui kofeiin või teised energiajoogi koostisosad.