Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. november 2016, 12:30

Viis haigust, mida leevendab banaani söömine (3)

Banaanid sisaldavad rohkelt kiudaineid ning mitmeid erinevaid suhkruid, mida teistest puuviljadest ei leia. Seepärast võib see levinud puuvili portaali Healthy Food Star andmeil saada võitu järgnevast viiest terviseprobleemist isegi edukamalt, kui tabletid seda suudavad.

1. Kõrge vererõhk. Vererõhuprobleemid saavad alguse eelkõige kaaliumipuudusest ning liigse soolase toidu söömisest. Et säilitada vererõhku tervislikes piirides ning varustada keha kaaliumiga, soovitatakse igal hommikul süüa vähemalt üks banaan.

2. Depressioon. Banaanid aitavad võidelda depressiooniga tänu trüptofaanile, mis on üks 20 asendamatust aminohappest. See ergutab õnnehormoonina tuntud serotoniini. Söö üks banaan ja pane tähele, kuidas pärast seda on tuju veidi parem, tunned vähem ärevust ja rohkem rõõmu.

3. Stress. Stress põhjustab organismis kaaliumitaseme järsku langust, mida on võimalik taastada banaani söömisega. Regulaarne banaani söömine mitte ainult ei suurenda kaaliumitaset, vaid aitab reguleerida ka organismi optimaalset veesisaldust ning parandada südametööd.

4. Kõhukinnisus. Kuna banaan sisaldab kasulikke kiudaineid ja pektiini, mis mõlemad stimuleerivad toksiinide väljutamisprotsessi ning kiirendavad seedimist, aitab banaan jagu saada kõhukinnisusest. Lisaks sellele on banaanil probiootilised omadused, mistõttu vähendab banaani söömine ka puhitusi.

5. Premenstruaalne sündroom. Banaan sisaldab rikkalikult B6-vitamiini, mis aitab leevendada PMS-ist tingitud vaevusi. Samuti aitab banaan leevendada kõhuvalu ning reguleerida tujumuutusi.