Habemekandjaga suudlemine on topeltohtlik tegevusFoto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. november 2016, 12:10

Seitse ootamatut viisi suguhaigusesse nakatumiseks (7)

Kuigi suguhaigustest rääkides rõhutavad arstid kondoomi kasutamise vajalikkust, ei piisa sellest alati - on olemas veel seitse üsna ootamatut viisi, kuidas ohtlik nakkus külge saada.

The Sun toob need välja.

* Solaarium. Solaariumist võib saada nii herpese kui kondüloomid. Alasti solaariumis olles jäävad inimesest haigustekitajad päevitusmasina pinnale ning kui seda korralikult ei desinfitseerita, on järgmised kunstpäikese ihalejad ohus.

* Habe. Sügelised ja herpese viirus võivad habemesse püsima jääda. Eriti pärast seda, kui habemekandja on harrastanud oraalseksi suguhaigega.

* Vahatamine. Kui nahk on vigastatud, võib vahatades külge saada herpese. Sestap soovitatakse vahatamine edasi lükata, kui nahk pole täiesti terve.

* Suudlemine võib edasi anda nii herpest kui genitaalherpest. Ohumärgiks on villid või koorik huulte piirkonnas. Tegelikult tuleks ettevaatlik olla ka siis, kui nakatunud suudlejal ei ole herpes hetkel ägenenud - viirust annab ta ikka edasi.

* Kaaslase hellitamine. Nii süüfilis, herpes kui HPV levivad ka nahalt nahale juhul, kui see on vigastatud.

* Raseerimine on tegevus, millega võid lihtsalt nahka vigastada. Kui teed seda herpesesse või HPV-viirusesse nakatunud inimese žiletiga, oled teinud kõik selleks, et haigeks jääksid.

* Käterätikud võivad endas peita nii sügelisi kui trihhomonoosi. Kasuta vaid enda käterätte, sest vannitoa keskkonnas olevates niisketes tingimustes pole bakteritel mingit probleemi pea tund uut ohvrit oodata.