Pilt on illustreerivFoto: Mood Board/REX
Terviseuudised
11. november 2016, 10:26

Kas sa jääd sel aastal grippi? Vaata oma sünniaastat (5)

Igatalvine gripihooaeg on kui loterii. Kes jääb haigeks, kes mitte? Ka samas peres võivad osad olla terved kui purikad, kui teised tõve käes vaevlevad.

Inimese esimene kohtumine gripiviirusega toimub lapseeas ja see jätab immuunsüsteemile püsiva pitseri. Grippi nakatumist mõjutab see, milliste gripitüvedega lapseeas kokku puutusid, vahendas Guardian mainekas ajakirjas Science ilmunud uurimust.

Grippi tekitavad viirused jagunevad kolme perekonda: A-, B- ja C-gripiviirused. B-viirused on hooajalise gripi tekitajad ning C-viirused on pigem haruldased. Tohutuid haiguspuhanguid tekitavad ainult A-viirused, mis jagunevad eri alatüüpideks.

1968. aastani ringlesid üht tüüpi viirused, seejärel valitsesid kümmekond aastat teised. 1970ndate lõpust liiguvad ringi erinevad tüved, kuid igal aastal kipub üks teistest rohkem võimust võtma.

USA Arizona ülikooli teadlased kasutasid ajaloolisi epidemioloogia-andmeid ja kerisid gripitüvede levikukella tagasi aastani 1918. Andmestiku põhjal selgus, et kui esimese viie eluaasta jooksul puututakse viirusetüvega kokku, siis tekib selle tüve ja tolle lähisugulaste vastu päris hea immuunsus.

Need viirusetüübid, millega immuunsüsteem väikelapseeas nii-öelda tuttavaks ei saa, ohustavad meid hilisemas elus palju rohkem.