Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
13. november 2016, 14:45

Kas menstruatsiooni ajal võib seksida? (40)

"Kas menstruatsiooni ajal võib seksida? Kas see on ohutu? Kas see meeldib mulle ja mu partnerile?" on üsna levinud küsimused. Vastus on, et jah võib küll. Kui silmas pidada mõningaid asju.

Terviseportaal Health pani kirja mõned punktid, mida võiksid teada seksist menstruatsiooni ajal.

• Menstruatsiooni ajal seksi rahulikult. Kui mõlemad partnerid on sellega rahul, võib menstruatsiooni ajal rahulikult seksida. See on täiesti loomulik ja ohutu tegevus mõlemale partnerile.

Et vältida voodipesu määrdumist, on soovitatav voodisse panna käterätt, või seksida hoopis dušši all. Ning ei maksa muretseda, kui pärast seksi märkate tumepunaseid või pruune vereklompe, need on emaka limaskestast eraldunud tükid ning nende väljumine on täiesti normaalne.

• Sulle meeldib see. Ja palju. Arusaadavalt on iga naine erinev ning mõni võib sel ajal tahta seksida, teine  mitte. Reeglina on östrogeeni ja testosterooni tase tsükli esimesel päeval madal ning kolmandal hakkab see tõusma. Samas tunnevad mõned naised end päevade ajal eriti tundlikena ning see suurendab tõenäosust seksi nautida.

Kindlasti suurendab naudingut sel ajal toimuv vereeritus, sest see niisutab tupe limaskesta ning libesteid pole kasutada vaja. Mõnede uuringute andmeil leevendavad orgasmid isegi menstruaaltsükli krampe ning PMS-sündroomi.

• Partnerile võiks see ka meeldida. Sageli ei julge inimesed seksi menstruatsiooni ajal jutuks võtta. Et aga iga inimene on erinev, on lihtsaim viis partneri arvamust teada saada temaga suhelda. Hea ja avatud suhe võimaldab seksi nautida kuu igal päeval.

• Vereeritusega kaasnevat määrdumist saab vältida. Kui kasutad menstruaalanumat või naiste kondoome, aitab see vähendada vahekorra ajal tekkida võivat vereeritust. Kui sa tunned, et emb-kumb ei ole sul mugav kasutada, aitab ka kondoomi kasutamine partneri puhtana hoida. Lisaks –misjonäri asendis seksides, kui naine on all, saab verevoolu piirata tänu gravitatsioonile. Kui verevool aga tõesti häirib, siis on soovitatav seksida menstruatsiooni lõpupäevil, mil vereeritus on nõrgem.

• Ära unusta kliitorit! Kui sind tõesti ei eruta menstruatsiooni ajal partneri enda sisse laskmine, siis ei tähenda see sugugi mitte, nagu sa ei saaks seksi nautida. Tampooni kasutades saab su partner keskenduda täielikult kliitorile ja aidata sind nii kas sõrmedega või suuga orgasmini.

• Ära unusta kaitsevahendeid. Jah, ka menstruatsiooni ajal seksides võib rasestuda. Mõned tsüklid võivad kesta nimelt kauem ning mõnikord võib naise ovulatsioon kattuda menstruatsiooniga. Lisaks võivad spermatosoidid naise kehas elujõulisena püsida kolm kuni viis päeva pärast seksi. Seega, kui sa tarvitad rasestumisvastaseid vahendeid vastavalt juhendile, peaksid sa olema kaitstud, muul juhul kasuta kondoomi.

Kuna emakakael on menstruatsiooni ajal avatum, siis on su organism sugulisel teel levivatele nakkustele kaitsmata vahekorras oluliselt vastuvõtlikum.