Foto: Tiit Mõtus
Keha
15. november 2016, 13:05

Vilja Toomast: kui ei mõisteta, et HIVi võib nakatuda igaüks, epideemia ei peatu (15)

 „Eestis on jätkuvalt HIV-epideemia, me oleme endiselt haigestumiste arvuga Euroopa mustad lambad ehk nakatunute arv on meil Euroopas kõrgeim,” nendib Riigikogu liige, Riigikogu HIV-ennetuse töörühma esimees Vilja Toomast.

Täna toimub Riigikogus avalik ümarlaual „UNAIDS-i eesmärk HIV positiivsetest 90% diagnoositud, 90% ravitud, 90% nakatamisvabad – kas ja kuidas võimalik ka Eestis?“. Vilja Toomast rääkis, et teadaolevalt on Eesti viies ravikeskuses jälgimisel üle 5000 HIV-positiivse patsiendi, üle 3500 saab antiretroviirusravi ja ei nakata teisi. "Paraku on see vaid kolmandik HIV-positiivsetest," nentis ta.

Vilja Toomasti sõnul on sellest teemast kõneldes olulisel kohal stigmaküsimus. "Kui ma kolleegidega Riigikogus räägin, et tuleb selline vajalik üritus, nagu täna, ei saa ma positiivset vastukaja. Inimesed ei pea seda jätkuvalt oma teemaks," nentis Toomast, et seni, kui ei mõisteta, et HIV-i võib nakatuda igaüks, epideemia ei peatu

Toomast tõi välja ka aasta jooksul toimunud olulise arengu, et on tekkinud kodus HIV-testi tegemise võimalus. uuest aastast saab HI-viiruse testi teha ka perearsti juures.

Järgmise aasta oluline teema on Toomasti sõnul see, et kõik nakatanud suunataks ravile ja nad ravil ka püsiksid. „Loodetavasti aitab senitehtu meid lähemale eesmärgile leida üles 90% nakatunutest, HIV leviku peatamine peaks olema ühe riigi tervisesüsteemi mõõdupuuks," märkis ta.

Tänavu on 11. novembri seisuga Eestis diagnoositud 188 HIV-nakatunud isikut. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9451 inimesel, sealhulgas aids 487 inimesel. Eesti on uute HIV juhtuda arvu poolest 100 000 elaniku kohta Euroopa Liidus esikohal.