Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
20. november 2016, 08:00

Unusta krambid ja lihasvalu! Need on sinu taastumissnäkid!

Enneta krampe, vähenda lihaste kangust ja taasta oma energiavarud õigete toitudega, mis aitavad sul edukalt treeningust taastuda. 

Pärast rasket treeningut on lihased valgunäljas ja kanged. Kui sinu treeningplaanis on ees ootamas järgmised pingutused, leia aega valu leevendamiseks ja taastumiseks. Sellele aitavad kaasa mitmed toiduained, mis taastumisaega kiirendavad.

  • Mustikad

Pärast treeningut soovid ehk automaatselt valgujoogi järele aidata. See aga üksi ei ole alati parim lahendus, eriti lihasvalu korral. Lisa oma menüüsse ka mustikad. Mustikad sisaldavad antioksüdante, mis kaitsevad vabade radikaalide kahjustuste eest. Mustikaid sisaldavat jooki tarbi nii enne kui pärast treeningut.

  • Vesi

On mitmeid põhjuseid, miks vesi kasulik on. Vesi varustab keha piisava vedelikuga ja see on treeningkoormuse ajal väga oluline. Vedelikupuudus viib krampide, väsimuse ja pearingluseni, mis lõpptulemusena pikendab ka taastumisaega. Treeningu käigus soovitatakse juua 10-20 minuti järel või sõltuvalt trenni intensiivsusest.

  • Kaaliumirikkad toidud

Lihaskrambid on ootamatud ja tahtmatud lihaste kokkutõmbed, mis mõjutavad mitmeid lihaseid ja on enamasti põhjustatud kaaliumivaegusest. Kaalium läheb kehast kergesti kaotsi higistamise ja dehüdratsiooni tulemusena. Soovitatav päevane tarbitav kaltsiumi kogus on 4,7 grammi. Kaaliumi leidub valgurikastes toitudes ja rohelises ning need on võimalused kaaliumivaeguse ennetamiseks.

  • Hapukad kirsid

Jõutreening ja eriti raskete raskuste tõstmine viib keha stressi ning tekitab isegi põletikku. Enne ja pärast järgmist taolist treeningut joo klaas haput kirsimahla või söö terveid marju. Kirsid vähendavad lihaskangust ja põletikku. 

  • Valgud

Veel ja mikrotoitainetel on taastumises oma roll aga valk on siiski olulisem. Peaksid valku tarbima kas vedeliku või toiduna just pärast treeningut. Valk aitab taastada treeningust kahjustatud lihaskiude ja taastab energiavarusid. 

  • Lõhe

Lõhe on rikas kalaõli ja eelkõige nime all omega-3 tuntud rasvhapete poolest. Rasvhappes sisalduvad molekulid vähendavad lihaste põletikku.

  • Kiiresti seeditavad süsivesikud

Pärast treeningut on su keha glükogeenivarud kasutatud ja oled näljane kiirete süsivesikute järele. Kiiresti seeditavate süsivesikute tarbimine, nagu näiteks valge tärklis või puuviljad, toodab insuliini ja taastab glükogeeni varud. Kiiresti seeditavaid süsivesikute tarbimiseks parim aeg on 10-15 minutit pärast treeningut.