Võid ju küll arvata, et mis kahel päeval rämpstiudu õgimine kehale teeb, kuid süües nädal aega tervislikult ja nädalavahetusel rajalt kõrvale kaldudes tekitad kehale suure stressi, mis omakorda toob kaasa keha vananemise, kroonilise väsimuse ning põletab neerupealseid. Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
18. november 2016, 16:50

Tahad esmaspäevaks välja puhata? Hoidu nädalavahetusel neist seitsmest asjast! (1)

Esmaspäevast neljapäevani oled sa kindel kui kalju, käid trennis ja toitud tervislikult. Kui reede õhtu kätte jõuab, lased lipsu lõdvaks ja unustad kõik, mida oled elus tähtsaks on pidanud.

Pea aga meeles, et nädala jooksul oma tervise eest hoolitsemine ei lunasta nädalavahetuse pattusid. Võib juhtuda hoopis nii, et nädalavahetusel kõiki oma tõekspidamisi üle parda heites teed tervisele suure karuteene, hoiatab Women´s Health ja toon välja seitse levinuimat nädalavahetuse tervisepattu.

1. Liigne joomine. Alkoholi liigtarbimine põhjustab kehas dehüdratsiooni ja maksakahjustusi. Lisaks tekitab see uneprobleeme ning keha ei jõua taastuda. Tulemuseks: immuunsüsteem nõrgeneb ning sa jääd haigeks.

2. Aja veetmine sotsiaalmeedias. Kui sa lõpuks töölaua tagant vabaned, on väga ahvatlev ka tänaval jalutades snäppida, instagrammida ja Facebooki uudisvoogu jälgida, rääkimata selle voodis tegemisest. See aga tähendab, et aju ei puhka ning sa väsitad end üleliia. Lisaks põhjustab selline pidev valguse värelemine silmade ees melatoniini tootmise vähenemist ning see omakorda tähendab vähem vajalikku und. Õpi ometi oma tervise nimel puhkama!

3. Hommikuti kauem magamine. Kui nädala jooksul ärkad vara, on varajane ärkamine nädalavahetusel viimane asi, mis sa teha tahad. Kuid hommikuti kauem magamine ei ole arukas, sest see lööb sisemise kella rikki ning nii oled sa esmaspäeva hommikul uimane. Parim valik on pidada kinni päevarežiimist seitsmel päeval nädalas.

4. Rämpstoidu söömine. Võid ju küll arvata, et mis kahel päeval rämpstiudu õgimine kehale teeb, kuid süües nädal aega tervislikult ja nädalavahetusel rajalt kõrvale kaldudes tekitad kehale suure stressi, mis omakorda toob kaasa keha vananemise, kroonilise väsimuse ning põletab neerupealseid. Rääkimata kõigest sellest halvast, mida rämpstoidu söömine kaasa toob – puhitusest väsimuseni välja.

5. Meigiga magamaminek. Keegi ei saa eitada, et pärast pikka peoõhtut meigiga voodisse langemine on väga ahvatlev. Kuid püüa end ikka viieks minutiks kokku võtta, et oma nägu puhastada. Meik sisaldab enamasti kemikaale ning need imenduvad muidu läbi naha kehasse.

6.Tegemata töö tegemine. Kui nädala sees asjadega valmis ei saa, ära püüa seda ka nädalavahetusel teha. Nädalavahetus peab olema lõõgastumiseks, vastasel juhul kimbutab sind väsimus, keskendumisraskused ja stress ehk sa ei suuda teha enam sedagi tööd, mida seni tegid. Stressiga seostatakse pealegi suurt hulka kroonilisi tõbesid.

7. Rassid liigselt jõusaalis. Need, kes nädala sees on väheaktiivsed, ei tohi ka nädalavahetusel oma keha liialt koormata. Keha vajab mõõdukust, ülekoormus soodustab haigeks jäämist. Püüa ikka igal päeval leida minuteid enda treenimiseks.