Foto: TIINA KÕRTSINI
Hea nõu
21. november 2016, 11:43

Kuidas talveperioodil toiduga jumet parandada?

Külm õhk, vähe päikest ja kuiv toaõhk teevad lõpuks ära ka kõige tugevamale nahale. Kui sulle tundub, et nahk on tuksis, siis ära muretse – Daily Mail jagab nippe, kuidas õigesti toitudes nahk kolme nädalaga taas korda saada.

* Kui nahk on kuiv ja aeg-ajalt tekib lööve, söö rohkem rasvast kala. Kalas sisalduvad rasvhapped hoiavad nahas niiskustasakaalu. See aitab nahal külmale tuulele ja keskküttest tulenevale kuivale õhule paremini vastu panna.

Foto: Lõhe (LAURA OKS)

* Kui jume näib tuhm ja väsinud, võta appi E-vitamiin. Seda leidub paljudes näokreemides, kuid hoopis tõhusamalt toimib seespidine vitaminiseerimine. Näiteks sisaldavad karotinoide kollased ja oranžid aedviljad, teiste seas näiteks porgand, mango ja paprika. Keha muudab karotinoidid E-vitamiiniks ja see kosutab naha alumisi kihte. Et su menüü ka põskedel peegelduks, pead neid aedvilju kindlasti kaks korda päevas sööma.

PORGANDID  Foto: ALDO LUUD

* Tarvilikke antioksüdante saab nahk ka mustikatest, murakatest ja tumedatest viinamarjadest, samuti punasest veinist. Ja et talvel annab päevavalgus vähem D-vitamiini, on tähtis süüa ka munakollast, maksa, võid ja kalaõli.

Foto: Mustikad (MARIANNE LOORENTS)

* Kui nahk on kahvatu ja rabe, krõbista parapähkleid. Piisab ühest või kahest seleenirohkest pähklist päevas. See aitab taastada naha nooruslikku elastsust ja vähendab ühtlasi päikesekahjustusi. Kui sul on pähklite vastu allergia, siis seleeni leidub ka näiteks kalkuni- ja kanalihas ning munas.

MUNAROAD Foto: TIINA KÕRTSINI

* Kui nahk kestendab, söö rohkem B-vitamiini, mis reguleerib naharakkude uuenemist. Seda leidub palju tumerohelistes aedviljades, näiteks spargel- ja lehtkapsas.

Brokkoli (kapsas) Foto: Terje Lepp

* Kui muret teevad vistrikud, ära lohuta end toiduga – ilmselgelt sööd sa niigi liiga palju suhkrut. Söö hoopis mustikaid, mangot ja avokaadot. Purustatud avokaadost võid teha ka pehmendava näomaski. Samuti saab hea maski kiivi, papaia ja ananassi segust. Purusta need viljad, kanna segu nahale ja hoia peal 10 minutit.

Foto: Avokaado (TIINA KÕRTSINI)