Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. november 2016, 15:50

Käid sagedamini kakal? Siin on kuus võimalikku tervisehäda, mis seda põhjustavad (4)

Kakamine on teema, mis tekitab enamasti piinlikkust, kuid mis ometi kuulub igaühe igapäevarutiini. Kui sa teed seda aga tavapärasest sagedamini, võib see olla ilmne märk, et midagi on su tervisega valesti.

Kõige sagedamini on see märk toidutalumatusest ehk sellest, et sa sõid midagi, mida su keha ei omasta, kirjutab Women´s Health. Kuid lisaks võib see tähendada veel mõnda muutust sinu tervises.

1. Sa hakkasid tervislikumalt toituma. Üks levinumaid põhjuseid, miks noored naised sagedamini kakama hakkavad, on see, et nad on oma menüüs suurendanud kiudainete osakaalu. Näiteks on nad hakanud sööma tavapärasest rohkem köögivilju.

2. Sa oled nakatunud mõnda viirusesse. Kõhuviirused ja bakteriaalsed infektsioonid võivad põhjustada sagedasemat vajadust tualetti lipata ja kõhulahtisust. Enamasti on see normaalne, kuid kui väljaheites on verd või kerkib ka palavik, tuleks nõu pidada arstiga.

3. Sa treenid rohkem. Kui sa astud välja oma igapäevarutiinist ja treenid tavapärasest rohkem, põhjustab see vajadust sagedamini kakama. seepärast soovitavad ka arstid kõhukinnisuse korral suurendada kehalist aktiivsust.

4. Sul on ärritunud soole sündroom. Seegi häda on noorte naiste seas üsna levinud. Sellega kaasnevad lisaks sagenenud tualeti külastamise vajadusele ka kõhuvalu, gaasid ja krambid.

5. Sul on stress. Mõnel inimesel suureneb stressi korral vajadus kakada, sest pinge vallandab roojamistungi.

6. Sul hakkab lähenema menstruatsioon. Kuupuhastuse lähenedes lähevad hormoonid sassi ning tekib vajadus sagedamini kakada.