Jälgimismonitore vajavad ennekõike enneaegsed lapsed. Pilt on illustreeriv.Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
1. detsember 2016, 12:15

TÜK lastekliinik sai Lastefondi toel kolm uut jälgimismonitori

SA TÜK Lastefond aitas soetada TÜK lastekliiniku vastsündinute osakonnale kolm hinnalist jälgimismonitori, mida on vaja raskes seisundis patsientide eluliste näitajate pidevaks jälgimiseks.

Jälgimismonitore kasutatakse kõikide raskemate haigete jälgimiseks, kõige enam vajavad neid kindlasti vastsündinud, eelkõige enneaegsed lapsed. Seadmed võimaldavad mõõta väikeste patsientide elulisi näitajaid nagu südametegevus, vere hapnikuküllastus, vererõhk, pulsi- ja hingamissagedus ja kehatemperatuur.

“Monitor annab alarmiga märku, kui esineb kõrvalekaldeid eluliste näitajate normväärtustest, võimaldades nii kiiresti reageerida,” selgitab lastekliiniku direktor dr Marika Kirss aparaatide olulisust. Ta lisab, et aasta jooksul saab vastsündinute osakonnas ravi 650 lapse ringis, kellest ca 40% on enneaegsed.

Fond toetas seadmete soetamist kokku 8568 euroga ning rahastus selleks tuli sihtotstarbelistest annetustest.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilvese sõnul on fond aastatega keskendunud küll pigem laste koduse ravi toetamisele, kuid peab siiski väga oluliseks ka haiglaravi edendamist. “Ühiskondlike olude muutudes ei ole meie tegevuse keskmes enam TÜ Kliinikumi toetamine, nagu Lastefondi algusaegadel, kuid aitame neid vajadusel jätkuvalt,” räägib Ilves.

Toetusjuht lisab, et kuigi suuremalt jaolt suudetakse kõik vajalikud vahendid ja seadmed soetada kliinikumi enda vahenditest, juhtub ikka, et mõned seadmed vajavad väljavahetamist kiiremini, kui eelarve seda võimaldab. “Siin tuleb Lastefond meeldeldi appi,” kinnitab Eveli Ilves. “Sel aastal saabus meile ka ühe väliseestlase pärandannetus lastekliiniku toetamiseks, mis võimaldas seadmed soetada. Samuti andis sellesse 1000-eurose panuse advokaadibüroo PricewaterhouseCoopers Legal.”