"Loodus on sättinud nii, et meil on sealt võtta seda, mida kõige enam vajame,” kinnitab Metsamoor Irje Karjus.Foto: Erakogu
Hea nõu
1. detsember 2016, 17:00

Lisatud Metsamoori retseptid tõbedega võitlemiseks!

Neli kodumaist taime, millega taimetark Irje Karjus soovitab tõbesid peletada (3)

“Kas oled tähele pannud, et enamik meie põhjamaa taimi on soojendavad ja rahustavad?" küsib taimetark Irje Karjus ja annab omalt poolt kasulikke retsepte, millest on talviste tõbedega võitlemisel tõhusalt abi.

Äsja oma väega taimedest kokku segatud Metsamoori eliksiiriga välja tulnud taimetark Irje Karjus ehk Metsamoor õpetab külmade ilmade ja jaheda olemise vastu abi otsima soojendavatest taimedest. "Loodus on sättinud nii, et meil on sealt võtta seda, mida kõige enam vajame,” kinnitab Metsamoor ja toob välja neli taime, millelt on hea talvel abi otsida.

Kask (Betula)

Metsamoor selgitab, et kask on rahvatarkuse järgi põletikuvastane, higile ajav, valu vaigistav ja verd puhastav.

„Kui sul on palavik, tee kaselehe ja -pungade teed: pane 1 teelusikas pungi ja lehti 1 tassi kuuma vee sisse, hoia 15 minutit ja joo,“ annab Karjus nõu, kuidas talviste haigustega looduslike abivahenditega võidelda. Valgamaal elava taimetarga sõnul on kasulik ka saunas kasevihaga vihtlemine, sest see mõjub nahale ja hingamisteedele väga hästi. „Kasepungadest on hea teha  tinktuuri, mida saab kasutada loodusliku valuvaigistina,“ õpetab Irje.

Mänd (Pinud sylvestris)

Teine superpuu on mänd, mis samuti valu vaigistab, jõudu annab ja põletikega võitleb.

Irje Karjus annab lihtsa soovituse: „Kui on nõrkus või oled närviline ja rahutu, tee männikasvuteed: pane 1 teelusikas purustatud männikasve tassi kuuma vee sisse, hoia 10 minutit ja joo.“

Männist saab abi ka haige kurgu ja köha vastu. Taimetark õpetab, et selleks tuleb teha männioksaauru: keeta 1 liiter vett ja panna sinna sisse paar männioksa. „Seejärel sea rätik üle pea ja hinga seda auru sisse,“ nimetab Irje Karjus võimaluse tervist turgutada.

Kui on tegemist astmahooga, soovitab taimetark kiireks leevenduseks teha männioksaauru.

„Tee saunas männikasvu leilivett. Selleks pane kausikesse männikasve, tambi neid natuke pudrunuiaga ja vala peale kuum vesi. Tilguta seda vett saunas kuumale kerisele ja hinga auru sisse. See on rahustav ja hingamiselunditele väga kasulik,“ annab Irje nõu.

Lisaks muudele omadustele, on mänd ka rahustava toimega. Kui sul on olnud väsitav päev või kui oled saunas,  soovitab taimetark teha männikasvu jalavanni. „Pane kaussi männikasve, vala peale 10 liitrit kuuma vett, lase veidi tõmmata ja lisa vajadusel sooja vett. Hoia jalgu vannis ning peagi tekib hea ja rahulik tunne,“ kõneleb Metsamoor.

Männi-ja kuusekasvudest, millele on lisatud noori kaselehti, saab taimetarga sõnul teha imerohtu, mis aitab meeltel rahuneda, kehal soojeneda ja pingetel kaduda. „Selleks tuleb taimeosad panna tõmbama viina sisse. Selline terviseeliksiir on külmal ajal kiire tervise abiline. Eliksiiriga võib määrida pinges ja valutavaid kohti ning võtta seda sisse sõrmkübarajagu õhtuseks lõõgastuseks ja päevapingete maandamiseks,“ räägib taimetark. Samu komponente kasutas Irje Karjus ka hiljuti müügile jõudnud Metsamoori eliksiiri valmistamisel - jook sisaldabki noori männi- ja kuusekasve ning kaselehti, mis pandi kuudeks seisma kõrgkvaliteetsele viinale.

Vaarikas (Rubus ideus)

Irje Karjus kõneleb, et vaarikas toob inimese ellu rõõmu ja mängulisust. Metsamoor õpetab, et vaarikate punane värv, aromaatne lõhn  ja magus maitse meelitavad tõsise lõbusaks ja pahase rõõmsaks. „Vaarikas avab meeled naudinguteks,“ räägib taimetark.

Metsamoori sõnul on vaarikal palju häid omadusi: vaarikal on palavikku alandav, vedelike eritumist ergutav, valuvaigistav, haavade parandamist soodustav, antibakteriaalne ja vere suhkrusisaldust alandav toime. Kui tunned et haigus hakkab ligi hiilima, soovitab Karjus juua vaarikavarre ja – lehtede teed. Sama soovitab ta teha palaviku ja peavalu või ärritunud meele korral.

Pärn (Tilia cordata)

Tuntud taimetark jagab näpunäiteid ka pärna heade omaduste kohta. „Pärn on rahustav, valu vaigistav, kuseeritust ergutav, higile ajav ning samuti põletikuvastane taim,“ loetleb Irje Karjus. 

„Kui kõht valutab või on gaasivalu, joo kõhu rahustamiseks teed: pane 1 teelusikas pärnaõisi tassi kuuma vee sisse, hoia 20 minutit ja joo,“ õpetab taimetark. Pärnaõietee aitab selle vastu, kui oled külmetanud ja tekib haiguse tunne. Tee valmistamiseks pane 1 teelusikas pärnaõisi kuuma vee sisse, hoia 20 minutit ja joo.