Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
3. detsember 2016, 15:40

Soovid talvel terve püsida? Kallista rohkem!

Haiguste ennetamise ja immuunsüsteemi tugevdamise saladus võib olla väga lihtne ja kättesaadav kõigile - tuleb lihtsalt oma kaaslasi rohkem kallistada!

Igaüks, keda on kallistatud, tunneb end pärast seda paremini, kinnitab Carnegie Melloni ülikoolis läbi viidud uurimus. Kallistamine nimelt suurendab keha võimet võidelda stressiga ning aitab tõrjuda infektsioone.

Ajakirjas Psychological Science avaldatud uurimuse läbiviimiseks jälgiti 404 täiskasvanut 14 päeva järjest. Pärast seda pandi terved osalejad karantiini ning üritati neid nakatada nohuga.

Ilmnes, et viirusesse nakatumise oht oli suurem neil, kes kogesid lähisuhetes konflikte, olid stressis ning kes ei tundnud, et neil oleks olemas sotsiaalne toetus ning keda ei kallistatud, vahendab Yahoo Health. Need, kes tundsid suuremat sotsiaalset tuge lähedastelt, said kallistusi lähedastelt rohkem ning põdesid külmetushaiguseid kergemini.

Teadlased pole päris kindlad, mis võib selle põhjuseks olla, kuid seda nad teavad küll, et kallistamine iseloomustab tavaliselt lähedast suhet ning mida rohkem inimene kallistab, seda rohkem on tal kaaslasi, kellele toetuda.

See, et stressis inimesed on haigustele vastuvõtlikumad, on varasemalt teada, sest stress mõjub immuunsüsteemi pärssivalt.

Seega – kallistage oma lähedasi rohkem, see on parim vahend viirushaiguste ennetamiseks.