Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
5. detsember 2016, 17:00

Viis põhjust, miks öine imetamine on vaatamata ema suurele väsimusele beebile hea (2)

Värske ilmakodanikuga koju saades võib lapse iga paari tunni tagant toitmine tekitada noorele emale suurt väsimust ning meeleheitel emal võib tekkida küsimus, miks seda üldse tegema peab. 

Bellybelly toob välja viis põhjust, miks öine imetamine on beebile hea.

* Beebil on tilluke magu. Vastsündinu magu mahutab vaid umbes 20ml vedelikku, sestap seedib väike magu rinnapiima juba ühe tunniga ära. Alles kümnendaks elupäevaks mahub imiku makku umbes 60 ml vedelikku. Seega ei ole vastsündinu kahetunniste intervallidega toitumisgraafik sugugi juhuslik, vaid vägagi asjakohane. Ja eelis on sellisel sagedasel söömisel ka: mida tihedamini laps sööb, seda rohkem on rinnas piima.

* Beebid söövad öösiti rohkem piima. Uuringute andmeil saavad beebid öiste toitmiste ajal umbes 20% nende ööpäevasest piimakogusest. Eriti oluline on öine söömine seega beebidele, kellel on sünnijärgselt kaalu kogumisega probleeme: mida tihedamini ta sööb, seda rohkem kaloreid saab, see toetab ja soodustab lapse kasvu.

* Öine imetamine aitab beebil magada. Rinnapiimas sisalduv trüptofaan on und soodustav aminohape ning selle sisaldus emapiimas on õhtuti suurem kui muul ajal. Trüptofaan mängib olulist rolli serotoniini tootmises, serotoniin mõjutab nii tuju kui unetsükleid. Imetades aitad sa seega kaasa lapse aju kasvule ning arengule, lisaks on sellest abi ka lapsele rahuliku une tagamisel.

* Beebi öö ja päeva taju ei ole veel välja arenenud. Lapse päevarütm võib paika loksuda alles kolmandaks-neljandaks elukuuks.

* Imetamine on kaitse hällisurma vastu. Paljude uuringute andmeil on rinnapiima saavate laste puhul  hällisurma risk enam kui poole väiksem. Teadlased seletavad seda sellega, et vastsündinu üks esimestest emotsionaalsetest reaktsioonidest on üldine erutus, kus laps pinguldab käelihaseid, põtkib jalgadega, silmad on avatud ning hingamine kiireneb. Uneteadlased usuvad, et selline üldine erutus on oluline ellujäämismehhanism ja et imetavate laste puhul on need erutused sagedamad.