Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. detsember 2016, 16:00

Kolm jõuluhõngulist vürtsi, millest on kasu ka tervisele

Pühad pole enam ukse taga ja sestap on õige aeg pilk peale heita ma maitseaineriiulile. Eriti oleks pühadesöökidesse mõistlik puistata neid, millest on kasu ka tervisele.

Õnneks on kõik tavalisemad vürtsid tervisele kasulikud, kirjutab portaal MindBodyGreen. Kuid allolevad kolm vürtsi mõjuvad lisaks kõigele hästi ka seedimisele ehk aitavad sul pärast pidusööki ägisemise asemel nautida pühademeeleolu koos sõprade ja perega.

Kaneel. Külma aja saabudes on kaneeli kasutamine hea valik niiehknaa. See mõjub kehale soojendavalt, toetab tõhusalt rasvade ja raske toidu seedimist.

Lisa kaneeli toidule aga ka siis, kui külmetushaigus kallal – köhast vabanemist võiks see soodustada. Kaneel aitab nimelt lima vedeldada ja nii bronhe puhastada.

Muskaatpähkel on seedimisele suurepärane. Tavaliselt lisatakse seda koore- ja juustukastmetele, munatoitudele ja kreemjatele magustoitudele.

Isegi kui sa pole toiduvalmistamisel harjunud vürtse eriti kasutama, tasub mõned terad muskaatpähklit pidutsemisajal toidu sisse puistata. See soodustab (hilisõhtustel) söömaorgiatel toidu seedimist.

Nelk on nagu kaneelgi vastumürgiks lima moodustavatele roogadele ja aitab nii nii nina kui hingamisteid lahti hoida. Lisaks lõhnab nelk väga soojalt ja meeldivalt ning lisab nii soolastele kui magusatele roogadele mõnusa nüansi.