Ämmaemand ja ämmaemandate õpetaja Jana Meier on sünnitusabi nuku Simonaga väga rahul, sest see loob sünnituse protsessist tulevastele ämmaemandatele vägagi elulähedase mulje. Foto: Silja Paavle
Lapsed
16. detsember 2016, 10:20

GALERII: Vaata, milline sünnitusnukk aitab tulevastel ämmaemandatel oma oskusi lihvida (84)

"Meie eesmärk olen, et koolikeskkonnas oleks tudengitel õppimiseks parimad võimalused, et neist saaksid tulevikus parimad spetsialistid," kostis Tartu tervishoiu Kõrgkooli rektor Ulla Preeden kooli ämmaemandate simulatsioonikeskuses sünnitustoa avamusel.

Tartu tervishoiu kõrgkoolis on nüüdsest olemas sünnitustuba, kus saab eelprogrammeeritava nuku Simona abil simuleerida normaalset sünnitust, aga ka kõiki erakorralisi situatsioone, mida ämmaemandatel lahendada tuleb. Samuti saab loodud simulatsioonitoas läbi mängida elustamist sünnitusolukorras, sealjuures reageerib nukk kliinilistele sekkumistele ning on võimalik jälgida ema ja loote elutähtsaid parameetreid.

 "Selliseid nukke on palju, kuid meie sünnitustuba on eriline, sest me lähtume ennekõike ämmaemanda pädevusest," rääkis Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Marge Mahla. Eripäraseks muudab nuku ka keskkond, milles seda kasutama hakatakse. "Meie sünnitustuba loob ema, lapse ja pere vajadusi arvestava turvalise sünnituskeskkonna, mida on olukorrast lähtuvalt võimalik  operatiivselt  muuta erakorraliste situatsioonide lahendamiseks," kinnitas Mahla.

Eile demonstreeris Simonat kõigile huvilistele Tartu Ülikooli kliinikumi ämmaemand ja Tartu tervishoiu kõrgkooli ämmaemanda õppekava õppejõud Jana Meier, kes oli nukuga väga rahul. "Selle kasutamine õppeprotsessis võtab aega, kuid annab õppimiseks ideaalilähedased võimalused – Simona loob sünnitusest väga elulähedase mulje," kostis ta.