Vibratsiooniga kokkupuude süvendab karpaalkanali sündroomi vaevuseid.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
16. detsember 2016, 15:21

Karpaalkanali sündroomi vaevused ägenevad ühissõidukites (2)

Värskest uuringust selgub, et karpaalkanali sündroomiga haigetel võivad vaevused ühissõidukites reisi ajal süveneda.

Inimese randmel on koht, kus randmeluude ja käelihaste kõõluste vahel asuv medianusnärv kulgeb kanalis. Karpaalkanali sündroomi korral kõõlused tursuvad ja randmekanalis tekib närvile surve, see tekitab sõrmede suremist ja valu.

Karpaalkanali sündroomi esineb kuni 9%-l inimestest, see on üks sagedamaid ajutise töövõimetuse põhjuseid. Üheks olulisemaks haigust soodustavaks teguriks peetakse tööalasid, kus on vaja teha ühetaolisi liigutusi või käed puutuvad kokku vibratsiooniga.

Med24 vahendab Brasiilia São Paulo Ülikooli teadlaste uuringut, milles vaadelti, kas ühissõidukis reisides võiks süveneda karpaalkanali sündroomi käes vaevlevate haigete vaevused ja millest see võiks oleneda. Vaatluse all oli 205 karpaalkanali sündroomiga haiget, neist 87% olid naised. 

Ilmnes, et transpordivahendist (buss, tramm või metroorong) sõltumata ägenesid enamikul vaatlusalustest tõvele iseloomulikud sümptomid. Vaevuste ägenemine ei sõltunud ei reisija käte asendist ega sellest, kas nad sõitsid istudes või seistes. Samuti ei sõltunud vaevuste ägenemine vaatlusaluse soost ega vanusest.