Foto: VIDA PRESS
Hea nõu
20. detsember 2016, 09:49

KASULIKUD OSKUSED: kuidas aidata alajahtunud inimest?

Õnnetuste eest pole keegi kaitstud ning näiteks metsa äraeksimine pole meie kodumaal üldse haruldane juhtum. Kuidas aga käituda, kui leiad ise äraeksinud ja sealjuures alajahtunud inimese? Vahendame juhendit, mille koostanud Art of Manliness, hüpotermia olemuse ja esmaabi kohta saad ka lugeda eestikeelsest Wikipediast SIIT

1. Kui kahtlustad inimese alajahtumist, siis helista kõigepealt 112. Kuni abi kohale jõuab, tee järgnevat.

2. Vii inimene sooja ja kuiva peavarju. Ära hõõru ega masseeri tema jäsemeid, samuti väldi järske liigutusi, need võivad kaasa tuua südame seiskumise.

3. Eemalda ettevaatlikult märjad riided (taas väldi järske liigutusi) ja kuivata õrnalt nahk.

4. Ära kasuta otsest soojaallikat nagu kuum vann, soojenduslambid või lõke, kuna need võivad põhjustada südame seiskumise. Keskendudes peale ja rindkerele, mässi inimene tekkidesse, jakkidesse, käterätikutesse ja magamiskottidesse, et hakata aeglaselt tõstma tema kehatemperatuuri.

5. Julgusta värisemist ja kui inimene suudab neelata, siis paku talle kuuma mittealkohoolset jooki ning kõrge energiasisaldusega toitu nagu näiteks šokolaad.

6. Jälgi inimese hingamist ja kehatemperatuuri, hoia teda soojas ja kuivas. Kui hingamine tundub seiskuvat, siis tee kunstlikku hingamist.