Foto: PantherMedia / Scanpix
Jõulud
24. detsember 2016, 10:29

ET PÜHAD OLEKSID RAHULIKUD JA OHUTUD: hoia lemmikloomadel silm peal! (5)

Kassidel-koertel võib jõulude ja aastavahetuse aeg tervisele hakata: kes leiab võimaluse maiustada piduroaga, mis pole üldse talle mõeldud, kes lõhub kuuseehteid või neelab pakipaelu, kes saab stressi üleüldisest harjumatust saginast.   

 Kõik, mis ripub ja hõljub, pakub kassidele väga suurt huvi. Nii kipuvad nad mängima kuuseehetega, kui need aga maha kukuvad ja purunevad, võib kass järgmist ehet püüdes mänguhoos oma käppadele viga teha.

Hoia lemmik jõulupuust eemal

Loomaarstide kinnitusel pole sugugi erakordne, et kass on jõulude ajal pistnud nahka tüki kuusekarda või pika jupi pakipaela. Seepärast võiks pererahvas kuuske ehtides aegsasti mõtlema, et õrnad ehted ei jääks kassi käpaulatusse. Hea oleks  õpetada kassi kuusest eemale hoidma.

Vahel õnnestub lemmikut koolitada veepritsiga, sellega tasuks alustada enne kui kuusk ehitud. Mõnikord on abi, kui katta kuusealune fooliumiga – paljudele kassidele ei meeldi astuda materjalile, mis käpa all krõbiseb. Kõige kindlam on siiski ehtida  kodu ja kuuske nii, et miski kassi huvi ei ärataks.

Koerad tavaliselt ehteid püüdma ei kipu, aga võivad kippuda jõulupuu peale jalga tõstma. Pererahvas peaks püüdma korraldama asjad nii, et koer sellest kombest võõrduks või ta kuusele ligi ei pääseks, aga kindlasti ei tohi neljajalgset selle eest karistada, et ta käitub nagu koer. Ei või ju inimene teada, mis lõhnu koer tuppa toodud kuuse juures tunneb, seepeale käitub ta aga just nii, nagu loodus on talle ette kirjutanud.

Kui kodus on jänes või kass, keda vastupandamatu jõuga tõmbab kõiki juhtmeid närima, tuleks hoolt kanda, et elektritulede juhtmed oleks neile kättesaamatud. Täiskasvanud koer tavaliselt juhtmete vastu huvi ei tunne, kutsikad võivad aga kõike ettejuhtuvat närida.

Hoolt tuleks kanda ka selle eest, et loom ei saaks elava tulega küünlalt ümber ajada ja sellega suurt õnnetust põhjustada. Loom on loom – pererahva asi on seada kodus asjad nii, et lemmikloomadelegi oleksid pühad mõnus ja turvaline aeg.

Kui lemmikul hakkab halb

Olgu pühad või mitte, loomad peaksid sööma oma tavapärast toitu. Siiski võib pühadesaginas ette tulla, et nad juhust kasutades miskit ülearust nahka pistavad. Kui on ilmselge, et looma kehva enesetunde on põhjustanud ülesöömine (ta ei oksenda või teeb seda vaid kord-kaks), tuleks talle anda tihti vett juua. Kerge kõhulahtisuse korral võib koduse vahendina abi olla koera kergel dieedil pidamisest (nt keedetud kana riisi ja maitsestamata jogurtiga).

Kui lemmikloom sageli oksendab, tal on pikemat aega kõht lahti või on aru saada, et tal on valus, tuleb ühendust võtta loomaarstiga. Eriti kähku tuleb tegutseda siis, kui tegu on väga väikest tõugu koera, kutsika/kassipoja või eaka loomaga.