Ingver on äärmiselt tervislik vürts, mida passib riivida või kuivatatult puistata väga paljude toitude sisse.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
23. detsember 2016, 14:15

Viis kavalat nippi, kuidas pühadetoite tervislikumalt valmistada

Tervislik toitumine ei tähenda pidevat lehtkapsa närimist. Päris pisikeste kavalustega saab ka pühadetoite tervislikumaks muuta.

·            Lisa roogadesse näputäis kurkumi. Selles on ohtralt antioksüdante ning põletikuvastaseid aineid. Lisa seda nii suppidesse, hautistesse, marinaadidesse ja ka salatikastmetesse, soovitab Mind Body Green.

·            Kasuta puljongi asemel vett või teed. Maitsetaimedel on kehale võimas mõju ning sestap võiks neid kasutada puljongi asemel vee maitsestamiseks. Näiteks võib liha hautada nii ingveri, apteegitilli kui rohelise teega. Ka teepõhjad (mõistagi, suhkruga maitsestamata) passivad nii lihale lisandiks, suppide maitsestamiseks kui kõikvõimalike kastmete valmistamiseks.

·            Kasuta tervislikumaid magusaineid. Jõulud on aastas aeg, mil tarbitakse ohtralt magusat. Et rafineeritud suhkru kasutamine on seotud paljude terviseprobleemidega, asenda see tervislikumate magustajatega. Näiteks mee või vahtrasiirupiga.

·            Lisa kõikjale värskeid ürte. Maitseained ei peaks jääma vaid garneeringuks, neid võiks kasutada juba toitude valmistamise ajal Näiteks peterselli ja koriandrit, samuti tilli, salveid, tüümiani, pune, kurkumi ja ingveri. Enamikku maitseainetest saab kodus vaasis hoida nagu lilli – nii püsivad nad kaua värsked.

·            Vali toiduõli targalt. Odavad toiduõlid kipuvad olema rääsunud või geneetiliselt muundatud. Osta kvaliteetseid õlisid – näiteks kookose- või avokaadoõli on head. Ja pea meeles ka, kuidas neid kasutada – näiteks kanepi- või linaõli ei tohi üldse kuumutada. Kui kasutad õlisid targalt, lubad tervislikud rasvad oma kehasse, need toidavad su aju- ja närvisüsteemi, toetavad seedimist, parandavad naha tervist ja hoiavad ka südame-veresoonkonna korras.