Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. detsember 2016, 10:56

APTEEKER ANNAB NÕU: kuidas valmistuda suurteks söömapühadeks? (3)

Jõulupeod, - lõunad ja aastavahetuspidustused – need kõik on küll toredad, kuid meie seedimisele jätavad oma jälje. Kuidas taastuda ja valmistuda suurteks söömispühadeks, räägib Apotheka apteeker Kerli Valge.

1.      Keskendu vedelikele

Üleliigse suhkru, alkoholi ja soola tarbimine viivad sinu kehast vedelikku välja. Seetõttu on oluline suurendada vedelike tarbimist, mis aitab viia kehast mürke välja ning lisaks kiirendab ainevahetust ja tõstab energiataset. Joo hommikul värskelt pressitud sidrunimahla või lisa soojale veele lusikatäis õunaäädikat, mis kiirendab ainevahetust ja soodustab vee ja jääkainete väljutamist. See annab sinu enesetundele värske energialaengu ja aitab sul päevale vastu minna. Tundliku maoga inimesed peavad õunaäädika tarvitamisel aga ettevaatlikud olema.  Hästi kiirendab ainevahetust ka ingver. Lisaks võiksid võtta artišoki ekstrakti sisaldavat toidulisandit (Botadyn), mis aitab organismil lagundada toidurasvasid, kiirendab seedimist ja aitab ennetada erinevaid seedeprobleeme.

2.      Puhasta organismi

Rasvaste pühadetoitude nautimise tagajärjel tekib suur veresuhkru taseme langus, mis põhjustab energiapuudust, närvilisust ja veelgi suuremat isu samasuguse suhkrurikka toidu järele. Seetõttu tuleks esmalt organismi puhastada ja väljutada mürke. Hea oleks alustada puhastava detoks-kuuriga. Üheks variandiks oleks proovida puhastavat mikstuuri Salus Floradix Intestcare ja teha läbi kuur, mis kestab 3-4 nädalat. Ent kaaluda tasuks ka detox toidulisandit – näiteks Silvaslim Detox kapslid, mis sisaldab artishoki ja maarjaohaka ekstrakti ning mis toetab organismi puhastusvõimet ja ergutab seedimist. Lisaks vähendab see ka rasvade ladestumist maksa. Valikus on erinevaid tooteid, apteekriga konsulteerides leiab igaüks endale sobivaima.

3.      Tarbi kiudaineid

Soolte tööd soodustavad ka kiudained, mis aitavad muuhulgas väljutada ka ainevahetuse jääke ning hoida kontrolli all kolesteroolitaset. Viimased uuringud on leidnud, et suurem kiudainete tarbimine aitab märgatavalt tõsta keha võimet põletada keharasva ehk aitab vähendada keha rasvaprotsenti. Heaks kiudainete allikaks on lisaks täisteraleivale ka avokaado, pirnid, kliid, täisterapasta ja linaseemned. Kes aga eelpool nimetatud toiduaineid tarbida ei armasta, võib otsida abi apteegiriiulilt, kust leiab koos apteekriga otsides kindlasti sobiva toidulisandi. Heaks kiudaineallikaks ning seedimise soodustajaks on näiteks Vegel Molkosan. Selle tarvitamine tasakaalustab soole enda mikrofloorat. Mao ülihappelisuse puhul reguleerib seda loomulikul moel ja tänu ainevahetuse ning seedesüsteemi parendamisele, paraneb tihtipeale ka üldine enesetunne. Kui on tekkinud raskekõhutunne peale rikkalikke sööminguid, aitab Molkosan normaalse enesetunde taastamisel. Probiootikumid soodustavad soodsa mikroobikoosluse tekkimist seedetraktis. Lahustuvad kiudained soodustavad seedimist. Sarnane toode on ka Silvaslim Colon Clean pulber, kuuri tuleks teha 10 päeva ning pulbrit tuleb tarvitada 30 minutit enne sööki, segades seda jogurti või veega.