“Ehkki paljude inimeste jaoks on pühad rõõmus ja helge aeg, mida täidavad peod ja sõbrad, leidub ka neid, kelle jaoks pühadehooaeg toob kaasa üksildustunde, kurbuse ja ärevuse. Sellises olukorras on suur abi teiste toetusest,” ütles kliiniline psühholoog, Peaasi.ee juht Anna-Kaisa Oidermaa.Foto: Pixabay
Mitmesugust
23. detsember 2016, 23:57

Mida teha, kui pühadehooaeg toob kaasa üksildustunde, kurbuse ja ärevuse?

Käes on aasta kõige pimedam aeg, kuid ühtlasi ka aeg, mil on enam põhjust pöörata tähelapanu oma lähedastele ning nendega koosveedetud ajale. Head lähisuhted on kaitsev faktor nii vaimse tervise kui muude tervisehädade korral.

“Ehkki paljude inimeste jaoks on pühad rõõmus ja helge aeg, mida täidavad peod ja sõbrad, leidub ka neid, kelle jaoks pühadehooaeg toob kaasa üksildustunde, kurbuse ja ärevuse. Sellises olukorras on suur abi teiste toetusest,” ütles kliiniline psühholoog, Peaasi.ee juht Anna-Kaisa Oidermaa.

Abi lähedastele toeks olemisel, kel on depressioon või mõni muu vaimse tervise probleem, saab ka Peaasi.ee foorumist foorum.peaasi.ee.

Foorum on mõeldud nii noortele, kelle vanemal  või õel-vennal on vaimse tervise probleem, kui teistele, kes tunnevad, et tahaksid nii oma häid kogemusi kui koormat jagada. Foorum on anonüümne ning seda modereerib Peaasi.ee meeskond.

Kui tarvis, saab pühade ajal ka psühholoogilist/psühhiaatrilist tuge leida:
- Peaasi.ee e-nõustamine peaasi.ee/kysi-noustajalt
- Eluliin 6558088, 6314300
- Lähisuhte vägivalla telefon 1492
- Lasteabi telefon 116111
Suuremates asulates on valvepsühhiaatri vastuvõtud 24 h

MTÜ Peaasjad ühendab inimesi, kes hoolivad vaimsest tervisest. Peaasja tuumikusse kuulub vaimse tervise ja noorsootöö spetsialiste, konsultante ja kaasamõtlejaid erinevatest eluvaldkondadest. MTÜ Peaasjad püüdleb vaimse tervise teemade mõistva, aruka, paindliku, kuid ka optimistliku ja avatuma käsitlemise poole. Vaimne tervis on inimõigus.

Soovime, et inimestel oleksid käepärast vahendid, millega seda õigust teoks teha. 2015. aastal sai MTÜ Peaasjad Lasteombudsmani tunnustusauhinna „Lastega ja lastele“ vaimset tervist puudutava info ja abi kõigile Eesti lastele ja noortele läbi veebiportaali www.peaasi.ee kättesaadavamaks muutmise ning vaimse tervise probleemidega seotud häbimärgistamise vähendamisele suunatud ettevõtmiste eest.

Portaal peaasi.ee pakub nii üldist informatsiooni, veebipõhist nõustamist, kui ka vaimse tervise, selle hoidmise, probleemide ning nende leevandamise alaseid koolitusi.

“Ehkki paljude inimeste jaoks on pühad rõõmus ja helge aeg, mida täidavad peod ja sõbrad, leidub ka neid, kelle jaoks pühadehooaeg toob kaasa üksildustunde, kurbuse ja ärevuse. Sellises olukorras on suur abi teiste toetusest,” ütles kliiniline psühholoog, Peaasi.ee juht Anna-Kaisa Oidermaa. Foto: Pixabay