Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
27. detsember 2016, 12:35

Kuidas köhast jagu saada?

Külmetusviiruste hooaeg on täies hoos ning oht mõne tüütu viirusega koos köhasse nakatuda on suur. Et köha võib elurütmi tõsiselt häirida, võiks seda püüda leevendada ja ravida teada-tuntud nippidega.

1. Joo palju – see soodustab röga teket (head on ravimtaimeteed) ja aitab viirusetekitajaid organismist väljutada. Samuti kompenseerib joomine limaskestade niiskusepuudust.

2. Tee eukalüptiauru. Puista liitrisse keevasse vette kolm tilka eukalüptiõli, pane rätt üle pea ja hinga sisse. Nii saad leevendust kinnise köha puhul.

3. Kui sul on ärritusköha (kurgus hakkab kriipima ja tekib kuiv köha ning mida rohkem köhida, seda hullemaks läheb), joo meest, võist ja piimast tehtud segu. Selleks sulata lusikatäis võid ja mett klaasi piima sees. Joo seda soojalt.

4. Söö mett sidruniga. Selleks pigistada poole teelusikatäie mee sisse veidi sidrunimahla. Enne allaneelamist lase meel suus aeglaselt sulada.

5. Kui köhast on saanud bronhiit, tee kartulikooremähist. Selleks pese kartulikoored voolava vee all puhtaks, keeda neid kuni 10 minutit, kurna. Pressi koored ühtlaseks massiks ja pane marliga rinnale. Pane kompressile kile ja ajaleht ning kata end soojalt kinni, kuniks kartulimass jahtub. (Veevannil võid selle korduvalt järgmiseteks mähiseteks üles soojendada.)

6. Tilguta piparmündi-, eukalüpti-, teepuu- või männiõli padjale või pidžaamakaelusele, see toob köhahoogudele leevendust. Toaõhus lenduvad aroomid võivad ära hoida ka ülejäänud pere haigestumise.

7. Niisuta toaõhku.