Terviseuudised

Arstid rabavad, kuis jaksavad, aga nurin ei vaibu: miks on EMOs järjekord nii pikk! (100)

LISA KOMMENTAAR

......29. detsember 2016, 14:33
Emo ukse taha võibgi ootama jääda. Ema ootas 8 tundi oma sisemise verejooksuga enne kui tegelema temaga hakati siis veel läks ju aega et analüüside vastused saada ja asi lõppes operatsiooniga
vaata29. detsember 2016, 13:54
Inimesed võiksid vahel ka peeglisse vaadata ja meelde tuletada, mida nad oma perearstile räägivad. Suhtlemine ja arsti teavitamine oma hädadest, on ikka jube madalal tasemel. Kuulasin , paratamatult, kuidas perearstile pöördunud patsient, arsti küsimustele tegelikult ei vastanud, vaid ohkis ja halas, et on nii paha ja ta lihtsalt sureb selle häda kätte. Kui arst uuris, kas kõht valutab, kas palavikku on, kas süda on tunda andnud, tõstis daam häält ja teatas, et see on ikka arsti teema, välja uurida, mis temal viga on. Kuna istusin ju kaua aega tema kõrval ja oman vanaaegset meditsiiniharidust, siis mulle tundus, daami on tingitud maksaprobleemidest. Ja huvitaval kombel ka arst uuris põhjalikult, kas peres on maksaprobleeme. Vastus oli tegelikult patsiendi poolne hale kiun, miks ta kohe abi ei saa.
yy29. detsember 2016, 09:29
olin Paide EMO-s. Tuli kaua oodata.
Arstid, õed, tegutsesid nagu siopelgapesas. Aega võttis, aga sain vastuvõtule ja vajalikud protseduurid. Kõige suurem üllatus ja elamus oli õdede, arstide, personali lahke viisakus, abivalmidus. Justkui oleksid nad olnud rõõmsad, et ometi kord tulin.
Lausa sõltuvust tekitav .
Minu lugu29. detsember 2016, 00:34
Kehv oli olla. Nädal vedelesin voodis paremaks ei läinud. Mees ajas lõpuks perearsti juurde. Tehti analüüsid. Kui järgmine kord perearsti juurde läksin oli mulle number eriarsti juurde juba kinni pandud. Sain oma ravi ja olen nüüd terve. EMOs ei ole mul siiani tarvis olnud käia. Minu perearst saab hakkama.
Kui tahate kiiremini kabelisse jõuda28. detsember 2016, 20:32
siis minge VALGA haiglasse.
sabonii28. detsember 2016, 17:28
Probleem on selles,et inimeste abitus on üüratu.Enam ei osata tatise ninaga midagi ette võtta,temp 37.2-4 ,kohe EMOsse ! Ometi on nutiajastu ja enamik peadpidi nutiseadmes .Arukas inimene otsiks sealtki nõu,sest elementaarseid toiminguid on igaüks suuteline ise ka toimetama. Küsige või vanemate inimeste käest,kuidas koduste vahenditega külmetust ravida . Soe tee,paracetamol, aspirin,mesi. On ju käsimüügis Coldrex jm preparaadid Ka apteekrid oskavad aidata.
EMO-sse ei maks pöörduda kuu aega valutanud seljaga, kange kaelaga või kroonilise peavaluga.
See on vale jutt,et perearsti juurde ei pääase Pääseb küll,kuid inimesed on mugavad,soovivad saada kõiki uuringuid ja spetsialistide konsultatsioone . Valetavad ka veel.
EMO-sid ummistavad välismaal töötavad kodanikud,kes on näinud,kuidas sealsetes riikides peab arstile pääsu ootama...Lihtsam on pöörduda kodumaal EMO-sse,sest perearst nädalavahetusel ei tööta ja jub aon vaja ära sõita tööle . Mik skasutada siinset arstiabi,kui palka saadakse mujalt ja ka maksud makstakse mujal? Aga sellepärast,et siin saab abi ja see abi on ikka väga odav. Lõik see,mis ei maksa seda ka ei hinnata Aina kirutakse Soovituslik on minna arstiabi saama laia Euroopasse,ehk siis saadakse aru,kui hea abi meil siiski on. Järjest enam käib ka välismaalasi meil abi saamas Ka nemad üikendavad järjekordi .
Õige ta on,et raviasutuste juhid sunnivad rahasaamise eesmärgil EMO-des vastu võtma kõiki pöördujaid .Kui ise seda tööd ei tee,on kõrvalseisjana hea kamandada Reeglina on peaarstid ja nende asetäitjad ravi alal administratiivarstid,kel igapäevasest arstitööst ähmane ettekujutus ja kes ei saaks ühegi patsiendiga hakkama.
Ei maksa kiruda meedikuid, ka nemad on selle hullumeelse masinavärgi ohvrid . Kriitikanooled tuleks suunata nende poole,kes sellise totra meditsiinikorralduse on valmis treinud .
Aga kuna äsja lõppes jõuluaeg ja ees ootamas aastavahetus,siis unustagem hetkekski kurjus,pahameel ja abitus. Olgem rõõmsad,pöörakem tähelepanu lähedastele, olgem inimlikud,hellad ja unustagem virisemine ja endal haiguste otsimine või nende taha pugemine Palju oleneb ka inimesest endast Kapaga tervist kellelegi kallata pole võimalik Oma elu peab ise lorralikumalt elama ,end ja teisi säästma.Head ,õnnelikku ja tervet uut aastat!
Pikk jutt,28. detsember 2016, 18:08
si tt jutt mida oleks võimalik väljendada ühe lausea. Näete all kommenteerija pani 3 sõnaga asja paika. Noh punast miinust oled väärt küll.
lõpetage vingumine!28. detsember 2016, 17:06
nii ongi28. detsember 2016, 16:56
Ei ole raketiteadus, miks asjad on nii nagu on. Puudub mõistlik regulatsioon, kes ja millistel näidustustel EMO- sse pääseb. Haiglad jooksevad amokki haigekassa vahendite peale, mistõttu pole vahet, kas pöördud köha või günekoloogilise kaebusega ultraheli ja muid radioloogilisi uuringuid tehakse kui külluse sarvest. Lihtsustatult patsient on haiglale vahend rikastumiseks ning EMO-sse pääseb pea- aegu et igaüks, nii et lauslollusel ei näi piire olevat.
Jaan.28. detsember 2016, 16:42
Eestis on kõigeparem meditsiin maailmas. Saksamaal sa ilma rahate ei tee midagi. Kiirabiautod on kandilised, aeglased, undavad, edasi ei lähe nagu kõik vene sõjafilmis. Inimetest ja politseist ei ole mõtet rääkidagi ikka 100 korda hullemad haritumad kui soomlased.
28. detsember 2016, 16:38
Lihtne tööline ei maksa midagi, tähtis poliitik ei mõista järjekordi, sest nad võetakse vahele. Masendav ja häbiväärne! Raba ja tööta aga medabi kerja.
Stella28. detsember 2016, 13:28
Aastaid tagasi saatis Meremetsa perearst mind kopsupõletiku kahtlusega röndkenisse.Läksin siis juhatatud kabinetti,pidin pikali viskuma,klemmid peale.Gardjogrammid,ja muud jooned paberil tagasi perearsti juurde."hissake,miks te südame gardiogrammi tegite,pidite kopsust röntgeni tegema!"
Nu krt.,kus mina pidin nii tark olema?Siis uuesti saateleht kopsu pilti tegema,tulemuspilt oli nii hull,et koju ei lastudki,kohe jäeti haiglasse tilgutite alla.Sain terveks ja vahetasin kohe perearsti välja.
Tubli Stella!28. detsember 2016, 14:53
"Hissake, gardjogramm, röndken, Meremetsa"- see on ikka tubli saavutus + arsti juures "pikali viskumine".
Samas ka ere näide kaasaegse tubli naise mõistusest...
Stellake29. detsember 2016, 16:40
Lopodoomia oli hoopis see mis tehti !
Asiselles28. detsember 2016, 13:26
ehk ei olekski EMO ukse taga niipalju ootajaid,kui perearstid teeksid oma tööd hoolsamalt.Kaebuste peale eriti ei süveneta,ka korduvatel külastustel ikka sama jutt,võtke aga valuvaigistit.Tehakse kõige tavalisem vereanalüüs s.t.üldverepilt.No ja mida see erilist näitab tõsise häda korral-Isegi uuringuid sageli ei tehta.Ja mis inimesel üle jääb,loomulikult läheb EMO sse.Olgu ooteaeg pikk,aga vähemalt sind uuritakse ja leitakse ka diagnoos,mida nn perearst pole suvatsenud välja selgitada.Ja lõpptulemus on olnud isegi onkoloogiline.
Hans28. detsember 2016, 16:12
Perearst ei vaevu isegi enam vereproovi tegema vai pobiseb omale nina alla,et mine aga psühhiaatrile õige.
76 Tahaks teada,kelle huvides lammutati Mustamäe polikliinik!28. detsember 2016, 13:18
Sattusin Kopli polikliinikusse,kus aeg oli sügavasse nõuka aegne kinni jäänud :kulunud nõuka-aegsed linoleumid,lagunenud uksed ja värvimata seinad .Selles võrdluses oli hiljaaegu remonditud Mustamäe polikliinik väga värske ja kaasaegne..Alles eelmisel aastal pandi uued liftidki.
Setu.28. detsember 2016, 12:53
Tere päävälist päivä. Ma kõgõpäält küsü midä tu EMO ja INTENSIIV tähendap. Ma ollin mõlempin niimodi tuli vällä. Ma esi mõtli kos ma küll nüüd olõ,ku sinnä viidi ol mul mudsu pääst kaonu. Üles heränesi ma küüsse koh ma olõ. Üteldi õt EMO n olt ja peräh viiäs Intensiivi. Pühäjummal no midä tu kül tähedas esi mõtli umaette kas ma Võro haiglah ei olõki.Ma olõ muido tark miis õdagukooli lõpõtanu ja siin samah haigla man auto koolih käunü. Es julgõ küsüda ka koh ma olõ mõtli kaias ta om peris ull viias Jämejalga. Mul üts kooliveli ol afganistaanih ol sadanu kohkilõ De Pastjoni haiglahe ku ol haavata saanu. No ma esi ka mõtli õt EMO h ole siis vast koskil ameerikan olõ või INTENSIIVI, afganitanih. Ku mullõ naane perrä tul hobõsõga tulli õks Võro haiglast välla, es ole ma koskil EMO n ega INTENSIIVIN. Kae koh na võlsva, õt ma ei usu enaämp kedagi ega sedä eesti riiki kah.
jah28. detsember 2016, 12:06
Loen mina siin neid kommentaare ja imestan kui võhikud on meil ikka inimesed.
Alustame esmalt perearstide vastuvõtust - jah võtavad ajaliselt vähe vastu, kuid Te oinad unustate ära, et ainult vastuvõtuga asi ei piirdu arsti jaoks. Kõik see mille üle te kurdate on vaja ka arvutisse kanda ja see aeg, mida arst saab kasutada on liialt lühike ( ühele patsiendile kui õigesti mäletan on ette nähtud 15 min minimaalselt) aga võetakse vastu ju kiiremini, seega tuleb hiljem paberitöö ära teha, mis võtab enamuse arsti tööajast ära, selle tõttu on ka vastuvõtuajad piiratud. Arst on ka inimene ja vajab puhkust.
Pearahad- uurige palju ühe isiku kohta arst saab kuus raha, kui te neid summasi kuulete siis kukute tagumikule, sest selle raha eest ei käi paljud isegi poes leiva järgi. Need on kopikad.
Uuringute rahad - need on täitsa eraldi artikli all ja neid mujale kasutada ei saa ning ei saa ka dividendidena välja võtta. See on fakt.
Dividendid - neid saavad valdavalt need võtta, kelledel on ruumide kulud madalad ja sealt jääb raha üle, siis neid saab võtta dividendidena välja.
Vaadates, kuidas nõutakse ruumide suurusi arstidele, siis need summad mis järgi jäävad järjest kahanevad.
Ja kui kellelgi perearst ei kirjuta ravimeid välja on soovitus - mõelda kas ikka on vaja neid rohte või siis kui virin peaks patsiendi poolt jätkuma vahetage oma perearsti ja nii lihtne see ongi.
Kokkuvõtvalt võin öelda, et enamus patsiente ei tea neid telgitagusi, mis on seotud haigekassa süsteemiga
28. detsember 2016, 15:41
Mis kasu28. detsember 2016, 16:20
Mis kasu mul perearsti koormuse ülevaatusest on? Mul on tarvis ravi. Ka perearsti juurde on järjekord nädal või paar. Kopsupõletiku puhul olen selle ajaga kas terve või saadetakse mind ära. Jääb ainult EMO. Mul pole arsti haridust, et suudaksin ise määrata ravimid. Ja ega neid mulle ka ei müüda. Muide, ka arst ei ravi ennast.
Ja milleks me riigi raha eest arste koolitame kui vähemalt maabuvad rikkamates riikides?
Teada28. detsember 2016, 11:59
Varsti on EMO -s jārjekorrad uksest vāljas ja Siis ei saa seda enam EMO - ks nimetada. EMO ei peaks ūldse nohu ravima, aga EMO on tasuline ja rahaahnus nii suur, et vōetakse kōik jārjest vastu, ega arste ei morjenda, palju teid seal jārjekorras on, tāhtis on, et oleks pidevalt uus patsient, kes jālle 5 euro annab. 100 patsienti pāeva jooksul = 500 eurot, jaga see 10 meediku vahel āra, igale 50 eurot, no kas oskad sa pāevas rohkem tahta?
asdf28. detsember 2016, 12:11
Sa oled nii jobu, et paha hakkab lausa.
to Teada28. detsember 2016, 12:23
Arstidel on kuupalk ja nende tasu ei sõltu sellest, kui palju patsiente vastu võetakse. FIE-st arst, nagu iga teinegi FIE aga saab selle pealt teenida, mida rohkem patsiente tal on. Isegi erakliinikutes on arstid ainult palgalised, kuigi seal on muidugi suuremad sissetulekud kui suurhaiglates. Mõni on ikka tõega ohmu, kes asjadest üldse aru ei saa.
teadjale28. detsember 2016, 12:29
jah, kas sa seda ikka tead, et kaupluse kassapidajad jagavad ka õhtul kogu sissetuleku omavahel ära, vaata kui palju nemad igaüks saavad, kas oskad sa päevas rohkem tahta? ei ole meil ajuhiiglastest puudust
28. detsember 2016, 14:12
Need teenivad muidugi veel rohkem. Mōni kaasa juba lōunaks kinni, silt vāljas, et teenindab kōrval kaasa. Saan aru ōhtupimeduses omad riskid suurte rahadega tānavale minna.
Tiit28. detsember 2016, 12:31
Ongi asi selles, et inimesed pöörduvad EMO-sse lihtsa nohu ja köhaga. EMO on tosisemate hädade jaoks.
hallo28. detsember 2016, 21:46
Midagi on valesti?28. detsember 2016, 11:48
Riigil ja arstidel näpud põhjas. Raha ei jätku enam millekski,
samal ajal palgad ja pankade kasumid aiva kasvavad!
oijeerum28. detsember 2016, 11:35
Ootan perearstilt märtsi kuust saadik retsepti. Ega muud üle jäägi, kui minna EMO-sse küsima.
28. detsember 2016, 11:48
johhaidii28. detsember 2016, 12:24
Äkki arst unustas. Küsisid ikka üle või jäädki ootama?
to johhaidii28. detsember 2016, 13:09
Ise küsisin üle 2x, naine 2x, lapsele saime saatekirja, mina retsepte ei saanud, st ei ole siiani saanud.
Vahest29. detsember 2016, 21:59
ootab oijeerumit apteegis digiretsept?
lugeja28. detsember 2016, 11:11
EMO-st saavad inimesed abi!
ei saa28. detsember 2016, 12:12
ühtegi halba sõna Tartu EMO kohta öelda, alati olen sealt abi saanud.
28. detsember 2016, 16:13
EMO tāhenda Erahkorralise Meditsiinilise abi Osakond. Kāid alati sealt abi saamas, mida sinuga siis nii tihti erakorralist on juhtunud, et kāid sealt abi otsimas vōi oled lihtsalt erakorraline inimene.
oik28. detsember 2016, 11:07
"Arstid rabavad kuis jaksavad"???
Kuu aega tagasi helistasin perearstile et retsepti saada. Kell oli pool kaks päeval ja reede. Õde ütles et arst on juba koju läinud, tema midagi teha ei saa.
Kui alkoholi, suitsu ja bensiini saab linnas 500m raadiuses 24/7 siis arstiabiga on küll väga kehvad lood.
perearst28. detsember 2016, 11:01
võtab täiskasvanuid vastu 4 päeval nädalas, kokku 16 tundi. On üksikettevõtjana töötav. Sagedasti ütleb õde hoopis, et arst on konverentsil või kursusel. Helistada võib arstile 2-el päeval nädalas ühe tunni jooksul. Nii teda kätte saada on absoluutselt võimatu. Mustamäe polikliinik lõhuti suure vaimustuse ja kisa saatel maha, nüüd ütles pr Martinson, et uut alles projekteeritakse. Enne sai pererarsti jutule siiski nädala jooksul, nüüd ju ametlikult lubatud ooteaeg 2 nädalat. Miks peab esmatasandi meditsiin Eesti riigis olema just nimelt erakätes??? Kui nn perearstindust ei saada korda, ei muutu ka EMO-de töö. Miks perearstidel jääb kasutamata ligi pool haigekassa poolt patsientide uuringuteks eraldatud rahast? Millest tekib perearstidel kasum, mis võetakse välja dividendidena? Millelt ei pea maksma sotsmaksu!
to perearst28. detsember 2016, 12:31
Minu perearst võtab küll vastu 5 päeva nädalas a`5 tundi. Lisaks on kaks pereõde, kes võtavad telefoni vastu ka hiljem. Arstil on oma meiliaadress, kuhu saab kirjutada ka töövälisel ajal ja vähemalt järgmisel päeval saad vastuse. Nii saab ennast ka vastuvõtule registreerida ja retseptiravimeid küsida, kui otsas on. Väga mugav. Ägeda haigusega saab hiljemalt järgmisel päeval ka vastuvõtule, kuigi muul ajal on ooteaeg kuni kaks nädalat. Aga telefoni ja meili teel saab oma küsimustele ikka vastuse.
76 Tasub oodata,28. detsember 2016, 10:53
sest EMO-s kompuuterdataks sind läbi 6 tunni jooksul,aga kadalipp perearst-eriarst-uuring-eriarst võib aega võtta 6 kuud.
täielik emo28. detsember 2016, 10:28
moodne ühiskond, iga väiksema kõhuvalu ja villiga ronitakse emosse. olen 34, emo-s olen käinud elus ainult täpselt ühe korra, kui õnnestus ennast vigastada selliselt, et õmblemist oli vaja ja veri voolas ojadena.
pehmo28. detsember 2016, 10:36
veri voolas ojadena? Kas on tegemist eelevandiga , kellel ämbrite kaupa verd?
...28. detsember 2016, 09:53
Kiirabi teenus tuleb muuta tasuliseks. Praegu kutsutakse liiga sageli kiirabi juhtudel, mis kuuluvad perearsti kompetentsi ja kasutatakse taksona, et saada EMOsse "väljaspool järjekorda"!
eestlane28. detsember 2016, 10:38
Kas tegemist FIE -perearstiga , selle taskutesse pearaha dividendid lakkamatult tiksuvad ?
Ei 28. detsember 2016, 11:57
vii see väljakutsutud kiirabi ka sind kohe ära. Neil pidada olemagi, et kui häda just elusolemist ei piira, siis võivad nemad sellise haige alles teistkordsel väljakutsel haiglasse viia. Ja no igal pool on inimesed. Otsustus, kel kõige suurem häda, tuleb ju neil teha. Inimesel endal on aga ikka oma valu kõige suurem
to Ei28. detsember 2016, 12:33
Soomes maksad trahvi, kui kutsud erilise põhjuseta kiirabi. Samuti on kiirabi teenus niikuinii tasuline ja suht raskesti kättesaadav.
Eriline ülesanne28. detsember 2016, 09:36
Liigdoosiga narkarite elustamine.
mida sa siin räuskad28. detsember 2016, 10:58
jäta pühad loomad rahule. mis on sinu arust veel prioriteetsem, kui hingevaakuva narkari eluküünla jätkuv sära??? ei ole sulle midagi ka püha... ja veel kallil jõuluajal. mine nurka ja häbene. ja päkapikutaja ei too sellel aastal su sussi sisse enam midagi... vot.
juku28. detsember 2016, 13:20
Huvitav kes kutsub narkarile kiirabi,ise sõidab kohale või?Pealegi kui see va narkar juhtub olema teie vend või poeg mis te siis ütlete,las kärvab?
Just see28. detsember 2016, 11:02
Peaks olema kõige viimane asi, mida teha. Kärvaku, kui tahavad!
eesti naine28. detsember 2016, 09:26
Lisan värsked kogemused ITK EMOst. Personal kompetentne - aega läheb loomulikult, sest tehakse mitmeid uuringuid. Lisaks on vaevuste ampluaa väga lai. Konsulteerimiseks kutsutakse ka eriarste. Minu meelest igati tore ja abivalmis personal. SUPER TÄNUD!
28. detsember 2016, 10:40
... ja tehkugi siis tööd, mida vinguda kõikse aeg, et andke aga juurde RAHA, RAHA , RAHA !!
eesti naine28. detsember 2016, 14:24
Vaat see RAHA küsimine on suts teine teema. Õigupoolest me kõik ju küsiks alailma raha juurde. :-) Vahe on vaid selles, et enamus meist töötab erafirmades, kus palgatõus on omaniku otsustada. Riigiasutustel (nii haiglad, politsei, päästeamet, haridussautused) aga puudub omanik ja tegelikult ka pädev otsustaja kas raha on/ei ole juurde vaja. Enamikel juhtudel on hoopis nii, et bossud saavad veel kõige suurema palgatõusu...
see on ainuke koht28. detsember 2016, 09:22
patsient28. detsember 2016, 09:13
Ei ole raketiteadus, miks asjad on nii nagu on. Puudub mõistlik regulatsioon, kes ja millistel näidustustel EMO- sse pääseb. Haiglad jooksevad amokki haigekassa vahendite peale, mistõttu pole vahet, kas pöördud köha või günekoloogilise kaebusega ultraheli ja muid radioloogilisi uuringuid tehakse kui külluse sarvest. Lihtsustatult patsient on haiglale vahend rikastumiseks ning EMO-sse pääseb pea- aegu et igaüks, nii et lauslollusel ei näi piire olevat.
Kas28. detsember 2016, 09:41
Inimesed arvavad, et haiglad saavad haigekassast raha ükskõik kui palju küsida ??? Tegelikult on nii, et rahalised vahendid jaotatakse meditsiiniasutuste vahel protsentuaalselt ja nendesse piiridesse tuleb ka jääda.
Jaa-jaa28. detsember 2016, 10:23
See, et raha peab kõikidele haiglatele kogu aastaks piisama ja haigekassa ressursid ei ole piiramatud, on siin suuremale osale liiga keeruline aru saada.
Lihtne28. detsember 2016, 10:54
Kui raha ei ole pange varastatud mulda.
form 28. detsember 2016, 09:12
raha vaja lätti saata vaja pagulasi aidata ega meditsiini jäägi siis eriti midagi
huvitav28. detsember 2016, 08:52
Kirjeldasin oma kommentaaris, kuidas EMO enda töökorraldus mõttetult aega ja ressursse raiskab, aga see "suunati modereerimisele" ja tundub, et ei kõlvanud modedele. Kuigi polnud selles ainsat ebasündsust ega valet.
Kas on tsaariaegsed tsensorid jälle tööle pandud? Avaldamisele kuuluvad ainult "õiged" mõtted?
Üldse ei imesta, kui ka see kommentaar avalikkuseni ei jõuagi :(
MODERAATOR28. detsember 2016, 10:09
Mul hakas Teist siinkohal kahju ja otsustasin avaldada Teie kommentaari.
Teistes teemades katsuge enda paremmpolulistlikud arvamused väljendamata jätta, siis tulevikus probleeme ei teki.
Kyss28. detsember 2016, 10:30
Mida on parempopulistlikku ühe patsiendi kirjelduses käigust meditsiiniasutusse?
Parempopulismiks nimetatakse mitmesuguseid Euroopa parempoolseid poliitilisi voole, mille esindajad tunnistavad demokraatiat ning kellele on tüüpiline immigrantide, Euroopa Liiduu ja etableerunud parteide populistlik vastustamine. Tüüpilised jooned on ka meritokraatliku ühiskonnakorra nõudmine, kristliku õhtumaa ja rahvuskultuuri rõhutamine, millega sageli kaasnevad law and order-poliitika nõudmine rahvusele kahjulikuks või ohtlikuks peetavate inimeste ning liiga liberaalseks ja paindumatuks peetavate olemasolevate riigistruktuuride ja otsustamisprotseduuride vastu.
Ats28. detsember 2016, 10:32
Kas parempopulistlikud vaate on keelatud??? Nunuh.... Oleme vis õesti eemise sajandi viiekümnndatesse minemas.
kogemus28. detsember 2016, 10:23
Kirjutan oma kogemuse siis uuesti.
Eelmisel nädalal läksin PERH-i kuu tagasi toimunud jalaluu murrust polte välja võtma. Tohter aga suunas eelnevalt EMO ultrahelisse. EMO registratuurist uurides (arsti saatelehte näidates!), et millise ukse taha tuleks minna, suunati tavatsüklisse, nagu oleksin just äsja oma jalaluumurruga EMO uksest sisse astunud: triaažikabinet, arsti läbivaatus (lõikas lahti eelmise arsti juures tund varem paigutatud sidemed?) ja sellelt arstilt jälle - suunamine ultrahelisse.
Kogu selle jama peale kulus terve tööpäev (söömata, sest kogu aeg ootad eri uste taga oma järjekorda). Siiski oli rohkem kahju asjatult kulunud EMO töötajate ajast ja ressurssidest ning nendest hädalistest, kes sellise imeliku töökorralduse tõttu oma aega sellevõrra kauem pidid ootama.
AB28. detsember 2016, 08:38
Aga sellepärast et meie maksumaksja rahaga koolitatakse rikastele riikidele arste.
maamees28. detsember 2016, 08:35
Millal ometi terivshoius see sotsialism ära lõpetatakse ja suurtes haiglastes perearsti mängitakse?! No pange seal mustamäle EMO visiidi tasuks 40-50 euri ja enamus köhijaid ja palavikutajaid on sealt oma perearsti juurde kadunud. Kellel aga surm silme ees, küll see ka selle raha kiirelt leiab. Perearstid saavad ju täna juba kõik uuringud tehtud ja selle kopsupõletiku sama hästi ravitud -seda aga vaid mõne minuti ootamisega!
Sass28. detsember 2016, 09:18
Kui sa verd köhid ja sul on kahepoolne kopsupõletik, siis pole perearstil enam midagi teha. Ise passisin peaaegu kuu aega haiglas ja pöördusin ka eelnevalt EMOsse.
oik28. detsember 2016, 11:48
Vot selles asi ongi, et "enamus" on köhijad ja palavikuga. Aga mis siis kui 100 simulandist 5 tegelikult köhib ja on palavikus eluohtliku viiruse vms tõve tõttu? Kas me oleme tõesti eesti riigis nii rikkad ja meid on nii palju, et me võime oma inimeste elu ja tervisega mängida?
Pigem ära kannatada need 95 simulanti aga samas pääste 5 inimese elu.
Raha ei ole ju probleem, perearstid võtavad igal aastal kümneid tuhandeid dividendideks. Arsti juhtkonnal on aega ja raha käia haigla raha eest puhkusereisidel ja autonäitustel. Aeg oleks muutusteks aga mitte patsientide arvelt vaid muutma ja kontrolli peab alustama mädanevast kala peast.
EMOkas28. detsember 2016, 08:34
Järjekorrad oleks tunduvalt lühemad kui inimesed EMOsse läheks ainult siis, kui olukord on hull või võib hullemaks minna. Palavik, väikesed haavad, köha ja nohu jms. sinna alla ei kuulu! Enne proovi kodus oma haiguse ja valudega toime tulla. Kui tekib palavik ja asi hullemaks läheb, tule EMOsse. Muul juhul pane aeg perearstile kinni.
Lugeja28. detsember 2016, 09:31
Perearstile ei ole numbreid ja kui perearst suunab spetsilisti poole, siis on järjekorrad kuude pikkused. EMOst saab kohe abi. Perearsti süsteem tuleks muuta.
no28. detsember 2016, 09:49
kuidas abi saada kõrge palavikuga mis koduse raviga ei parane, samas pole õige palavikuhaigel EMO-s teisi nakatada.
28. detsember 2016, 10:30
viiruse puhul palavik ei möödugi ühe päevaga. tulebki kõrge palaviku puhul palaviku alandajat võtta, mitte joosta kohe EMO-sse .
www.28. detsember 2016, 17:43
Aga kui see palavik juhtub nädalavahetusel ja pead tööl olema ,siis ainus võimalus ongi EMO . Korra on mind sinna sõidutatud ,oli väga häbi neid sellise asjaga tüüdata ,sest oma arust oleksin kodus ise hakkama saanud ,aga tööandja jaoks ...
justnimelt28. detsember 2016, 10:41
Delfi foorumis üks kurtis, et pidi 39 kraadises palavikus lapsega mitu tundi ootama ning isegi palavikualandajat ei antud. No kui see laps seal pingi peal 8 tundi oodata jaksas, oleks ehk kodus teki all parem olnud ? Paracetamooli ja viinaga määrimisega oleks ehk selle aja sees palavikki üle läinud.
oik28. detsember 2016, 11:52
Usu mind, keegi ei lähe emosse 37.5 palaviku ja põlvemarrastuse pärast. Palavik, köha ja ka väikesed haavad võivad endas peita eluohtlikke tüsistusi. Kas tavaline inimene tänavalt on tõesti nii kompetentne, et ta suudab ise endaga toimuva üle otsustada, on see eluohtlik või mitte. Kas meil on tõesti rahvastik nii üle paisunud, et meil ei ole probleemiks inimeludega mängida?
to oik28. detsember 2016, 13:17
tead . usu või mitte, aga minnakse tõesti ka pisiasjadega
tegelikult28. detsember 2016, 16:28
lähevad küll ja lähevad ka ilma igasuguse palavikuta. Tundub, et on mingi eriline liik pehmosid, kes ei saa või ei taha ise mitte millegagi hakkama saada, ja need ummistavadki EMO uksetaguseid. Ja muidugi, neile lisaks veel jotsud
miks-miks28. detsember 2016, 08:29
Isiklik kogemus eelmisest nädalast: kutsuti jalaluumurruga KORDUSvisiidile polte välja võtma. Vastuvõtuarst suunas igaks juhuks enne EMO ultrahelisse. Ise EMOS ei tööta, seega ei tea, millise ukse taha ootama peaks minema. EMO registratuurist seda küsides (ja arsti saatekirja näidates!) suunati tavatöötlusse nagu oleks praegu just jalaluu murdnud: jälle triaažiõde, siis arsti läbivaatus (lõikas puruks tund varem eelmise arsti kabinetis tehtud sidemed!?), uuesti suunamine ultrahelisse.
Miks KOHE poleks võinud õiget ust kätte näidata (ultraheli)?
Polt jäigi välja võtmata, aga selle triangli peale kulus TERVE päev (suutäit söömata!) ja mõttetult nii arstide kui õdede tööd ja aega teiste ootajate arvel.
Raha, raha28. detsember 2016, 07:44
Kuna raha pole, plaanilisi vastuvõtte ja operatsioone ei tehta, järelikult istuvad ilmselt paljud arstid nagu riigikogu liikmedki niisama oma kabinetis ja võtavad palgapäeval ainult raha välja. Äkki saaks neid rakendada ? Või on inimeste abistamiseks ka limiit ees?
tuutu28. detsember 2016, 10:15
Jah, aga vot nii jabur olukord ongi - arstid saavad kindlat kuupalka ja istuvad oma tühjas kabinetis, sest patsientide vastuvõtmiseks Haigekassal raha pole. Super, eks ju! minu arust täielik absurd! No ärge matke seda raha nii palju nende hoonete ja tehnika alla, et pärast neis ühtegi haiget vastu võtta ei saa.
m28. detsember 2016, 07:36
ega ei tasu iga pisema asjaga kohe EMO-sse joosta. nagu jutust selgus oli mehel palavik juba nädal aega-no helistanud siis perearstile,ega pühad ei kestnud nädal aega!
k28. detsember 2016, 07:56
Kopsupõletik on tõesti kaunis pisiasi ja,et sellega kodusele ravile sadetakse on veel pisem asi.
Insener28. detsember 2016, 08:03
Kopsupõletik pole küll nüüd EMO teema. Ning enamusel juhtudel ravitaksegi kodus.
oh, 28. detsember 2016, 10:33
Kopsupõletikku ravitakse antibiootikumidega ja neid kirjutab välja perearst.
JA MIS SIIS ON EMO TEEMA28. detsember 2016, 11:19
ainult infarkt ja verised haavad või.
baah28. detsember 2016, 18:20
No mõtle ise: Erakorralise Meditsiini Osakond. Nii et jah, põhimõtteliselt on sul õigus - see, mis ei kannata perearstini oodata.
Nohu ja köha sinna alla ei kuulu.
Käisin eile arstil28. detsember 2016, 07:10
ja visiiditasu ega ka muud raha ei küsitud.Teenindus oli igati ok ja eesti keelega sai hakkama,kuigi kogu personal oli vene keelne.Ooteruum ja kabineti sisustus oli siiski päris nõuka.Mina arvan,et patsiendil peaks olema ka väike materiaalne osa,oma tervise taastamisse.10 € kord,ei tapaks kedagi.
Maksumaksja28. detsember 2016, 09:33
Patsiendi materiaalse osa tasub tøöandja 13% tema palgast.
Perearstisüsteem on mäda!28. detsember 2016, 07:10
Perearstid ju ei tööta ei puhkepäevadel ega pühade ajal.
Nende töö teebki EMO ära.
Võta koht sisse28. detsember 2016, 09:25
ja tööta arstide asemel 24/7/365.
Lihtne28. detsember 2016, 11:00
See töötaja on ammu olemas.
jaa28. detsember 2016, 10:45
Perearsti nõuandetelefon töötab 24/7.
eh28. detsember 2016, 14:13
ja kui Sa veel teaksid milliseid vastuseid sealt saab. See on ju samasugune huumor nagu neljapäeva õhtuti Tallinna TV-s.
jaa28. detsember 2016, 18:21
Tean küll, ma olen sinna helistanud. Täiesti asjalikku nõu anti.
miskit on mäda siin riigis28. detsember 2016, 11:54
Arstid ei tööta aga küll töötavad bensiinijaamad, alkoholiputkad ning mingit probleemi pole pakk suitsu 24/7 kätte saada. Ju siis arstiabi on meie ühiskonnas mitte nii vajalik teenus, et seda 4 päeval nädalas 2tundi päevas teostama peab.
Noh soomes istute 8 tundigi seal umsetaga28. detsember 2016, 07:01
mees metsast28. detsember 2016, 09:03
Mis see Soome siia puutub!?
naine linnast28. detsember 2016, 10:49
Seda puutubki, et mujal pole sugugi teistmoodi.
Ja sulle "lohutuseks" võin öelda, et nt rootsis lähed elavasse järjekorda perearsti ukse taha, maksad oma visiiditasu ära ja hakkad ootama. Kui enam oodata ei jaksa, lähed sama targalt koju tagasi...