Lehmapiima joomine pole kõige nahasõbralikum tegevus.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
29. detsember 2016, 10:20

Kuus toitu, mis toovad vistrikud näole (3)

Aknel võib olla palju erinevaid põhjuseid. Kindlasti on oma osa selles ka toitumisel – on terve hulk toiduaineterühmi, mis näonahale hävitavalt mõjuvad.

See muidugi ei tähenda, et peaksid allpoolloetletud toidud-joogid oma menüüst täiesti välja viskama. Püüa mingis ajavahemikus neid ükshaaval oma menüüst välja visata ja jälgi, kuidas see nahale mõjub. Ning üldises plaanis jälgi lihtsalt, et sa ei tarbiks neid üleliia palju, siis ei avalda nad ka nahale väga suurt mõju.

Kuid, millega siis piiri peaks pidama?

·            Piimatooted. Teadlased on leidnud, et lehmapiima joomine pole kõige nahasõbralikum tegevus, kirjutab Yahoo Shine. Seda piimatoodetes peituvate hormoonide tõttu, mis põhjustavad vistrikke tekitavate hormoonide järsku suurenemist. Asenda lehmapiim mõne taimse piimaga.

·            Suhkur soodustab põletikke ja nii ägenevad ka vistrikud. Ehk teisisõnu: kui sul tekib kergesti akne, väldi valge suhkru tarbimist. Kui magusaisu piinab, söö puuvilju ja kasuta tervislikke magustajaid.

·            Soja on akne põhjustajaks juhul, kui akne avaldub suu ümber ja lõual. Sojaubades on nimelt looduslikku östrogeeni, mis võib põhjustada akne ägenemist. Meeles tasub pidada ka, et tänapäeval võib soja leiduda paljudes valmistoodetes - loe hoolikalt toidupakendite infolehti.

·            Kohvis, õigupoolest kohviubades on organismis kortisooli taset tõstev hape. Kortisool on aga stressihormoon, mis soodustab põletiku teket.

·            Sai. Nisu on vägagi levinud põletikutekitaja, lisaks sisaldavad saiad ja suhkrut ja piima.

·            Pähklites, eriti maapähklites sisalduv androgeen suurendab rasu tootmist. Kui on suur pähkliisu, söö mandleid või ja India pähkleid.