Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
31. detsember 2016, 14:45

Vürtsine maitseelamus aasta viimaseks õhtuks: pošeeritud pirnid (1)

Talvisesse aega sobivad imeliselt soojendava kaneeli ja tähtaniisi puudutusega magusroad, mis on kehale kerged, kuid näevad välja elegantsed ja üllatavad maitsemeeli.

Eestlaste aastavahetuse pidulaud kipub olema traditsionaalsetest roogadest kantud, kuid õnneks ei ole kindlad magustoidud meil välja kujunenud. See jätab ruumi kulinaarseteks eksperimentideks, mille tulemusena võib sündida eriline magusroog, mida ka järgnevatel aastatel valmistada. 

Kuna Valio käivitas oma populaarseimates toodetes lisatud suhkru vähendamiseks neli aastat vältavad suhkrutalgud, soovitab ettevõtte turundusdirektor Krista Kalbin viia miinimumini ka rafineeritud suhkru osakaal kodus valmistatud magustoitudes või kasutada looduslikke ja töötlemata magusaineid valge suhkru asemel.

Krista Kalbini sõnul ei ole aastavahetuse menüü finaaliks midagi mõnusamat kui kerge vaevaga valmiv magusvürtsine suutäis pärast rammusat õhtusööki. Just selline on vürtsise õunamahla embust nautiv pošeeritud pirn.

 Pošeeritud vürtsised pirnid 2-4-le

2 kõvemat pirni

250 ml naturaalset õunamahla

2 spl mett

300 ml Kreeka jogurtit

4 spl vahtrasiirupit

2 kaneeli pulka

3-5 tähtaniisi

100 g kaerahelbeid

1 tl võid või kookosrasva

2 spl Kreeka pähkleid

Sega kastrulis õunamahl, mesi, kaneelipulgad ja tähtaniis ning tõsta kooritud pirnid potti ja keeda 30 minutit või kuni küpsemiseni. Vastavalt soovile võib üks portsjon olla terve või pikkupidi poolitatud pirn.

Pirnid valmis, tõsta need taldrikule jahtuma ning jätka vürtsise õunamahla keetmist kuni selle koostis hakkab siirupiseks muutuma. Lase jahtuda.

Samal ajal rösti kaerahelbed ja Kreeka pähklid ning sega Kreeka jogurt vahtrasiirupiga. Jaga jogurt 2-4 kaussi, aseta pirn jogurti peale ja nirista peale jahtunud vürtsist siirupit. Kõige lõpuks pudista pirnile röstitud kaerahelbed ja Kreeka pähklid.