Koera köhasse ja nohusse tasub tõsiselt suhtuda.Foto: Dominik QN
Lemmikloom
21. november 2019, 07:00

Koera köha-nohu võib olla märk tõsisest tervisehädast

Koera teeb haigeks viirus, ütleb loomaarst Angela Tiivel. Loe, kuidas looma õigesti ravida.

Koertel ei esine külmetushaigusi. Lemmiku ülemiste hingamisteede haiguste peamine põhjus on nõrgenenud immuunsüsteem, mistõttu võib loom olla vastuvõtlikum viirustele.

Kui köhib noor koer. Kõige sagedamini esineb koertel kennelköha, mida põhjustavad viirused ja bakterid. Kui koer tunneb end hästi, sööb ja joob normaalselt, siis tuleks koera kodus 7–10 päeva jälgida: talle rahu anda, pakkuda sööki ja jooki leigena ning vältida kokkupuudet teiste loomadega. Selle aja jooksul peaks haigus taanduma. Kui koera tervis ei parane või läheb hullemaks, peaks temaga arsti juurde minema.

Kui köhib vana koer. Eakatel loomadel on aga köha sagedaseks põhjusteks südamehaigus, kasvaja, hingetoru kokkulangemine või muu tõsine põhjus. Vanema köhiva loomaga on soovitatav kohe loomaarsti juurde kontrolli minna.

Aevastamise ja vesise nina põhjuseid võib olla palju, näiteks parasiidid, kasvajad või ninna sattunud võõrkeha. Tavaliselt läheb vett jooksva ninaga loomadel haistmine kehvemaks ja võib kaduda isu. Kui koeral on nohu, peaks temaga kindlasti arsti juurde kontrolli minema.